Enesansa: Utopljavanje zgrada u Sarajevu - šta podrazumijeva i koje su koristi za građane i okolinu

Radiosarajevo.ba
Enesansa: Utopljavanje zgrada u Sarajevu - šta podrazumijeva i koje su koristi za građane i okolinu

Projekat Energetska sanacija Sarajeva pokrenut je 2007. godine, s ciljem da se u Kantonu Sarajevo realiziraju projekti štednje energije, poveća energetska efikasnost i da se doprinese smanjenju negativnog utjecaja na globalne klimatske promjene. Projekt Enesansa je jedan od najvažnijih projekata u Evropi, a implementacija ovog projekta omogućila bi finansijske uštede za građane, ugodniji način boravka i stanovanja i osigurala smanjenje emisije štetnih gasova u okolini.

Piše: Merima Zavitan, Radiosarajevo.ba

„Značaj projekta je jasan u pogledu onoga što čitav svijet, Evropa, Europska unija, u pogledu klimatskih promjena i globalnog zatopljenja stavlja u prvi fokus. Vlada Kantona Sarajevo stavila je ovo u fokus, realizirala što je bila nadležnost, kada govorimo o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu“, kazao je za Radiosarajevo.ba, ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a Čedomir Lukić.

U septembru 2015. godine, Općina Novi Grad u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, krenula je u realizaciju pilot-projekta utopljavanja stambenih zgrada na Alipašinom Polju. Potpisan je Okvirni sporazum za izvođenje radova na rekonstrukciji i redizajnu fasada stambenih zgrada u ulici Semira Frašte u B fazi na Alipašinom Polju. Sporazum su potpisali načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić i direktorica EkoTeh Firme, Jasminka Pindžo. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, Čedomir Lukić i Admir Džubur, direktor KJKP Toplane. 

U septembru 2015. godine, Općina Novi Grad je za prvu fazu ovog projekta izdvojila 500 000 KM, a resorno ministarstvo 700 000 KM. 

„Općina Novi grad prepoznala je značaj ove aktivnosti na lokalitetu Alipašinog Polja i nastojat ćemo da te stvari ubrzamo“, riječi su ministra Lukića.

U decembru 2015. potpisan je Sporazum o podjeli troškova za realizaciju projekta iz oblasti energetske aktivnosti Zeleni ekonomski razvoj. Sporazum su potpisali ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, Čedomir Lukić i Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a. Iznosom od 1.200.000 KM, finansirale bi se aktivnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo. 

Prošle godine krenuli su s udruživanjem sredstava gdje je postignut iznos od 1.200.000 KM za tri lamele u ulici Semira Frašte

„U ovoj godini nastavit ćemo te aktivnosti i proširiti Aneks sporazuma na 5 lamela. Ovaj projekt se proširio te je odlučeno da se ugrade alokatori kako bi prvenstveno građani osjetili promjene i uštede“, istaknuo je ministar Lukić. 

Trenutno radnici firme „EkoTeh“, koji izvode radove na utopljavanju stambenih zgrada na Alipašinom Polju, počeli su s ugradnjom termo fasade, nakon što su završili zamjenu stare stolarije novom PVC stolarijom, s termoizolacionim staklima

Na gradilištu na Alipašinom Polju, zatekli smo radnike koji rade na utopljavanju zgrada i provode ovaj pilot projekat u djelo. Za Radiosarajevo.ba izjavu je dao i gospodin Enver Tatlić, rukovodilac građenja po rješenju. 

„Sama riječ utopljavanje znači štednja toplotne energije. Ovim projektom obuhvaćena je zamjena kompletne fasadne stolarije i utopljavanje objekata. Svrha je štednja toplotne energije. Računamo da će tri ulaza biti završena (15, 16, 17) do kraja juna mjeseca“, utvrdio je gospodin Tatlić.  

Od 2007. do 2012. godine, Ministarstvo za stambenu politiku KS-a, realiziralo je pilot-projekt kroz koji je izvršeno utopljavanje jedanaest stambenih jedinica koje se griju sistemom KJKP „Toplane“ Sarajevo i šest manjih stambenih zgrada koji se griju individualnim sistemom grijanja. 

Tokom 2013. godine, evidentno su se smanjila budžetska izdvajanja za Ministarstvo za stambenu politiku KS-a, što je iniciralo nedostatak sredstava za povećanje energetske efikasnosti, odnosno utopljavanje zgrada. Početkom 2014. godine, planirano je da se nastavi projekt utopljavanja zgrada na Alipašinom Polju, međutim Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila kreditno zaduženje u iznosu oko 10 miliona KM, od kojih bi 1,2 miliona KM bilo izdvojeno za Ministarstvo za stambenu politiku KS-a. U tom periodu, Općina Novi Grad, uložila je oko 300 000 KM za rekonstrukciju fasada i krovova na zgradama na Aneksu, Aerodromskom naselju i prostoru Ilijaša

Ove godine u februaru, potpisan je i ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za izradu projekata utopljavanja javnih objekata. Ugovor su potpisali Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Dervo Čolakhodžić, šef Odsjeka za projektiranje nadzora u Službi za investicije i infrastrukturu Općine Novi grad. Tačnije, riječ je o utopljavanju zgrade Općine Novi Grad, te osnovnih škola „Skender Kulenović“, „Meša Selimović“, Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, kao i ambulante u Buča Potoku

S obzirom na to da je potrošnja energije u Kantonu Sarajevo tri puta veća u odnosu na evropsku normu, planirano je da do 2020. godine, sve stambene jedinice u Sarajevskom kantonu imaju vlastite mjerače.  

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo od 30. decembra 2015. godine usvojen je Tarifni sistem za isporuku toplotne energije. 

Tarifnim sistemom je određen novi način obračuna i naplata utrošene toplotne energije za korisnike stambenih/poslovnih prostora u objektima bez mjerenja, kojim će korisnici plaćati niže iznose tokom ljetnih mjeseci (od maja do septembra, tj. kada nema grijanja) a u periodu grijanja (tokom zimskih mjeseci) više iznose. Ovakav način fakturiranja će biti u primjeni od 1. august 2016. godine, saopćili su iz KJKP „Toplane“.  

Posljednja faza Tarifnog sistema podrazumijeva implementaciju projekta mjerenja utroška toplotne energije za sve korisnike centralnog zagrijavanja u Sarajevu. Početak implementacije posljednje faze Tarifnog sistema je planiran 2020. godine do kada bi se trebali ispuniti određeni preduvjeti u smislu toplifikacije objekata, povećanja energijske efikasnosti, edukacije korisnika i sl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije