Elmedin Konaković: "Danas ću razotkriti SDA "

S. H.
Elmedin Konaković: "Danas ću razotkriti SDA "
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković: Danas ću SDA razotkriti u potpunosti

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković održao je danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je javnosti rekao koliko su potrošili novca sa kabineta, kome je novac doznačen, koliko je trošio kao premijer SDA i "zašto to može kad si SDA, a ne može kad nisi", kako je ranije najavio na svom oficijelnom Facebook profilu.

Konaković komentira optužbe i objašnjava odakle Kabinetu 325.000 KM

Konaković je istakao "da je ovo jedan od napada koje SDA radi kroz budžetske medije", te kako će ih danas razotkriti u potpunosti navodeći da se svi troškovi mogu provjeriti na stranici Vlade.

"Ja nemam tekuće rezerve. Imam 6.000 KM na tome. Ukupno 117.000 KM dobila su udruženja koja se navode i na stranici", rekao je Konaković dodajući kako nije ništa nezakonito i kako je problem što to više ne dodjeljuje SDA.

Žurnal: Konakoviću prebacili 325 hiljada maraka za dodjelu grantova

Konaković je zatim na koferenciji za medije pročitao i pojasnio kome su dali 150.000 KM grantova, navodeći kako su i ta udruženja navedena na stranici Vlade, te da su to nestranački ljudi.

Lider Naroda i pravde je rekao kako su novac dodijelili i teško oboljelim, studentima, sportistima kojima je trebao novac za takmičenje.

Kada je bio premijer, Konaković je rekao da su trošili tri puta više nego danas, te kako je razlika što više nije SDA.

"Tada sam to mogao, nije im smetalo", rekao je Konaković navodeći kako se svi rashodi mogu promijeniti.

Elmedin Konaković: Danas ću SDA razotkriti u potpunosti - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković: Danas ću SDA razotkriti u potpunosti

Dodao je i kako su za obnovu vjerskih objekata namijenili Islamskoj zajednici preko 163.000 KM, ali kako mu je jedan od imama rekao da iz stranke SDA vrše pritisak na njega da ne uzmu novac od njega, jer više nije u stranci.
 
"Ako nisi u SDA nisi ni Bošnjak ni vjernik, niti smiješ od takvih uzimati pare", rekao je Konaković navodeći kako je ova Vlada imala grešaka, ali je apelirao na medije da provjere informacije prije objave.
 
Također, rekao je da su svi podaci dostupni javno osim imena teško oboljelih, tražeći tu novinarsku diskreciju.

Dodao je i kako troši mnogo više od bivše predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić.

Konaković je ponovio kako SDA ima problem s tim što ne daju oni potpis na davanje novca, te što nemaju ekskluzivno pravo na Bošnjake.

Naveo je i kako mu se ove stvari nisu sporile kad je bio premijer SDA.

Kako je rekao, danas će na sjednici Doma naroda postaviti pitanje zašto im Federalna vlada ne dâ da vrše nadzor na KCUS-u, te kako se petljaju u izbor novog čelnika Kliničkog centra nastojeći da sadašnji obnovi mandat. 

Na kraju konferencije za medije je poručio novinarima da budu objektivni, a onda je i optužio pojedine novinare da su zaposleni po "stranačkoj liniji" zbog čega je press završen prilično burno, uz veliko negodovanje prisutnih novinara.

Podsjećamo, portal Žurnal.info je pisao kako je Vlada Kantona Sarajevo prebacila najmanje 325 hiljada maraka namjenskih sredstava na Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS koje je Elmedin Konaković kasnije, kao grantove, proizvoljno dodjeljivao uduženjima bliskim svojoj političkoj partiji.

Kako su naveli, samo u septembru ove godine Vlada je izvršila “preraspodjelu” 95 hiljada maraka, dok je u augustu Konakovićev kabinet “pojačan” sa 100 hiljada maraka.

U odluci objavljenoj u Službenim novinama KS nije navedeno kako će predsjedavajući Skupštine KS utrošiti ovaj novac.

Čampara: Vlada nezakonito prebacila 325.000 KM Konakoviću u tekuću rezervu

Zaključkom Vlade KS od 29. marta 2019. godine novac koji se nalazio na računu Ministarstva privrede KS i koji je planiran za podršku “projektima Privredne komore KS, Obrtničke komore KS i Udruženju poslodavaca KS”, transferisan je prema Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine KS. Šef Skupštine je, potom, tih 50 hiljada maraka transferisao neprofitnim organizacijama.

Nastavak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije