Elmedin Konaković za danas zakazao vanrednu sjednicu Skupštine KS

E. H.
Elmedin Konaković za danas zakazao vanrednu sjednicu Skupštine KS
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa druge sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Na današnjoj sjednici kantonalne Skupštine potvrđen je i novi saziv Vlade KS koju bi u narednom periodu trebali činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Izabrana Vlada Kantona Sarajevo, Edin Forto novi premijer

Odmah nakon što je Edin Forto izabran za premijera, novi ministri su položili zakletvu.

Ujedno, Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković najavio je još jednu sjednicu.

Prvo kolegij Vlade KS, pa onda Vanrednu sjednicu Skupštine KS - zbog budžeta KS za narednu godinu.

Vanredna sjednica Skupštine KS vjerovatno će biti održana danas oko 16:30 sati.

Premijer KS Edin Forto (Naša stranka) nakon sjednice kazao je da će prvo promijeniti način rada Vlade KS.

"Zapošljavanje je ključni problem, zapošljavanje u javi sektor to je nešto što nas vuče dolje i to je nešto što ćemo prvo riješiti", poručio je Forto.

Dodao je da će nova Vlada KS raditi na poboljšanju klime za privatni sektor.

"Parafiskalni nameti guše privrednike, mi možemo to ukinuti na kantonalnom nivou i možemo pomoći poticajima", naglasio je Forto.

Ministar finansija KS Amel Kovačević (Narod i pravda) kazao je da KS ima budžet od gotovo milijardu KM.

"Imamo automobil koji pravo puno troši, a ne daje rezultate. Naš zadatak je da vidimo gdje ta mašina ne funkcionira. Želja mi je da donesemo najbolje prakse iz korporativnog sektora u kantonalnu administraciju. Preipsitat ćemo cijeli sistem i uvedemo nove tehnologije" poručio je Kovačević.

Dodao je da Nacrt budžeta KS koji će danas biti vanredno razmatran biti isti koji je predlagala prethodna Vlada KS.

"Moramo tako uraditi zbog hitnosti, pa ćemo onda kasnije mijenjati taj Nacrt", istakao je Kovačević.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić (Naša stranka) istakla je da je bitno nastaviti kontinuitet rada.

"Treba nastaviti reforme koje su započete. Pored toga radit ćemo aktivno na borbi protiv korupcije i to će nam biti prioritet. Jako je važno da jako veliki problem je netransparentnost informacija", kazala je Brčić.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić (Narod i Pravda) kazala je da je upoznata s situacijom koju je zatekla u ovom resoru.

"Nadam se da će ova Vlada KS vrlo brzo pristupiti reformi obrazovanja. Primarno nam je da povećamo kapacitet u vrtićima i to na različite načine. Nećemo uvoditi ništa što nije u skladu s pedagoškim standardima", istakla je Bogunić.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija (SDP) ovom prilikom kazao je da je upoznat s ovim resorom i da je u pripremi za ovu poziciju obavio više od 30 intervjua.

"Radit ćemo na novoj socijalnoj karti i kad ti uradimo znat ćemo kome zaista treba pomoć. Fali nam veliki broj radnika u centrima za socijalni rad i to je nešto što ćemo riješavati u narednom periodu. To je temelj u ovom resoru", naglasio je Garibija.

Dodao je da u narednom periodu mjesec dana dubinske analize kako bi znali šta smo zatekli u ovom Ministarstvu.

"Nedostaje nam specijaliziranih kadrova i na tome ćemo raditi u narednom periodu. Radit ćemo određene programe specijalizacije", istakao je Garibija.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da smo danas vidjeli drugačiji koncept formiranja Vlade KS.

"Očekivali smo da zastupnici ovako reagiraju, možda je bila par udaraca ispod pojasa. Dalo se naslutiti da će tako i biti. Mislim da su ministri stručni, a ovo što se prigovara je neutemeljeno. Njihove biografije su dobre i mi ćemo pojasniti njihov kredibilitet", istakao je Konaković.

Dodao je da će se tražiti reforma poreskog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije