Sjećanje na Selmu i Editu koje ničim nisu zaslužile da im se oduzme život

A. B.
Sjećanje na Selmu i Editu koje ničim nisu zaslužile da im se oduzme život
U sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne danas je odata počast i položeno cvijeće na mjestu stradanja dvije studentice, Selme Agić i Edite Malkoč koje su prije godinu dana stradale u saobraćajnoj nesreći koju je skrivio Sanjin Sefić.

Dekan Filozofskog fakulteta Sarajevo Salih Fočo je s današnjeg skupa i mirnog protesta na mjestu njihovog stradanja poručio da na licima njihovih roditelja više nikada neće biti vedrine i osmijeha.

"Njihova mladost više nikada neće biti zajedno sa svojom generacijom. Roditelji Selme Agić i Edite Malkoč nisu osjetili njihovu radost i sreću do kraja. Nisu bili s njima za vrijeme njihovog studija, iako je smrt nešto neizbježno", poručio je Fočo.

Kako je naglasio, skoro da nema da se na mjestu njihovog stradanja ne nalazi cvijeće.

"Cvijeće je simbol mladosti, a upravo su Selma i Edite bile to. One ničim nisu zaslužile da im se oduzme život. Građani su to potvrdili i jasno rekli da se ne slažu s neodgovornim društvom. Od njihove pogibije do danas su se promijenile mnoge stvari u društvu - smijenjen je komesar MUP-a KS-a, osumnjičeni je priveden, smanjen je prag tolerancije za saobraćajne prekršaje i sl", istaknuo je Fočo.

Zaključeno je kako nije bilo potrebno čekati na proteste građana da bi se poduzele određene mjere.

"Njihova pogibija je početak za bunt mladosti. Filozofski fakultet u Sarajevu, UNSA i svi ostali studenti suosjećaju s Editinim i Selminim roditeljima i svima je jasno da se studenti ne mire sa sadašnjim stanjem, kao i da žele promjene", poručio je dekan.

Lamija Spahić, predstavnica studenata koji su organizirali proteste prošle godine je kazala da se iz sadašnje pozicije može reći da se u kontekstu sigurnosne situacije ništa nije promijenilo.

"Danas ne vidimo obećane kamere i redare, sud i advokati ne izvršavaju pravne obaveze, a odgađanje i ponavljanje suđenja siguran je znak nepoštovanja porodica stradale Selme i Edite", kazala je Spahić.

Amir Agić, otac Selme Agić je rekao kako porodica prolazi kroz težak period.

"Hvala svima koji nas podržavaju, jer bez njih ništa ovo ne bi bilo. Ja se nadam da ćemo istrajati i ispuniti svoju misiju da se izborimo. Za mene nema zadovoljavajuće kazne, jer to naše djevojke ne može vratiti, a naš zakon kaže da Sefić može dobiti 15 godina zbog nesreće i još pet zbog bijega, ali to nikada ne može nadoknaditi živote naše djece", rekao je Agić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije