Edin Smajić: Dok svi pričaju, mi šutimo i smanjujemo administraciju

Radiosarajevo.ba
Edin Smajić: Dok svi pričaju, mi šutimo i smanjujemo administraciju
/ Edin Smajić
Edin Smajić aktuelni je načelnik sarajevske Općine Vogošća i zajednički kandidat SDA i SBB-a za načelnika na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Smajić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi njegova pobjeda značila za stanovnike općine Vogošća, te o tome šta je obilježilo njegov prethodni mandat.

Prema čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Na ovo pitanje prije možete odgovoriti vi iz medija nego ja. Vi upoređujete programe svih kandidata. Ja zaista nemam vremena da proučavam tuđe programe jer sam svu svoju energiju i sve svoje vrijeme usmjerio ka tome da realizujem naš program. Kad kažem naš, pri tome mislim na program na osnovu kojeg radimo - program Vogošćana. Program koji smo kreirali polazeći prije svega od potreba koje naši sugrađani imaju i problema s kojima se suočavaju. Ovo je program kontinuiteta. Već šest godina mi radimo na taj način da identifikujemo probleme i postavljamo sebi realne ciljeve. I te ciljeve i realizujemo. Možda je to pravi odgovor na pitanje prema čemu se razlikuje. Prema tome što je realan, po tome što prepoznaje gdje je prostor za djelovanje općinskog načelnika, a šta prevazilazi njegove nadležnosti. A to je temelj.

Prečesto ljudi sebi dozvole luksuz da se kandiduju za poziciju načelnika, a ne znaju šta su njegove ingerencije. I onda obećavaju kule i gradove. Obećavaju promjene koje daleko nadilaze nivo lokalne zajednice.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Teško da u Bosni i Hercegovini ima mnogo onih koji mogu reći da nisu ugroženi. Na ovaj ili onaj način. Ne mora to biti ona ugroženost o kojoj se najviše priča – ugroženost po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Ugrožen je svako ko ne može da nađe posao. Ugrožen je svako kome slavina presuši u ponoć. Ugrožen je svako ko se iz Vogošće do Sarajeva nekad vozi duže nego do Zenice jer imamo loše riješenu saobraćajnu infrastrukturu. Ugroženo je dijete koje napadne agresivan pas po povratku iz škole. A mi to dijete ne možemo zaštititi jer nam ne daju nakaradni i neprimjenjivi zakoni.

Pretpostavljam, ipak, da mislite na neke specifične, takozvane ranjive skupine. Prema takvim kategorijama godinama gradimo poseban senzibilitet i to se prepoznaje. A svaka od tih skupina ima posebne potrene i posebne zahtjeve. Bilo da se radi o djeci bez jednog ili oba roditelja ili o povratnicima. O braniteljima ili učenicima koji ne mogu samostalno ići do škole i nazad. To naši sugrađani znaju. To pripadnici takvih skupina znaju. I znaju da takav odnos mogu očekivati i ubuduće. Ali temelj svih naših prava jeste ubrzani napredak i boljitak za sve građane općine Vogošća. Bogatija i prosperitetnija Vogošća znaćit će Vogošću koja će moći iskazati i više brige.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Namjera mi je da neke značajne projekte koje smo pokrenuli u narednom periodu privedemo kraju. Tu prije svega mislim na nekoliko krupnih infrastrukturnih projekata kao što je stavljanje u puni kapacitet vodozahvata Peračkog vrela. Kao i na osavremenjavanje naše kanalizacione mreže i to uvezivanjem sa nekim susjednim općinama. Ne smijem zaboraviti ni saobraćajnu infrastrukturu gdje nam je prioritet što brža izgradnja Prve transverzale i paralelno izgradnja tri raskrsnice kružnog toka na području naše općine koje bi značajno rasteretile saobraćaj u vrijeme onih najvećih gužvi. Pored toga namjera nam je u funkciju razvoja privrede staviti i kasarnu u Semizovcu.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Sretne su općine koje to mogu. Izdvojiti jedan najveći problem i onda svu svoju energiju i resurse usmjeriti na rješavanje tog problema. Mi moramo paralelno da se borimo na nekoliko frontova. Da razvijamo našu komunalnu infrastrukturu i obezbijedimo redovno snabdjevanje vodom, na primjer. Da riješimo pitanje otpadnih i oborinskih voda. Da rješimo pitanje klizišta kojih imamo najviše u Kantonu Sarajevo. Uporedo s tim i sa rastom Vogošće, sa povećanjem broja vozila koja prolaze našim cestama svjedoci smo gužvi u saobraćaju koje moramo nekako riješiti. A opet smo svjesni da sve počinje od stvaranja nove vrijednosti i moramo podržati privredu kako bi došlo do bržeg zapošljavanja. I kod toliko problema svakome se njegov problem čini najvećim i najprioritetnijim za rješavanje.

Pozicija načelnika podrazumjeva da sve te pojedinačne probleme uzmete u obzir i procijenite šta je najprioritetnije od onoga prioritetnog. Možda bi meni bilo lakše da izaberem samo jedan problem i obećam građanima da ćemo ga riješiti. A sve ostalo da zapostavimo. Ali kad bih tako uradio teško bih sam sebi mogao pogledati u oči. Mi ćemo se sa svim ovim problemima uhvatiti u koštac. Mnoge smo već u značajnoj mjeri i počeli da rješavamo i sad odustajanja nema.

Možete li nam reći šta je obilježilo Vaš prethodni mandat?

Teško je to izdvojiti. Bili su tu brojni infrastrukturni projekti. Snažna podrška nevladinom sektoru. Stalna ulaganja u stipendiranje učenika. Značaj koji se pridaje borcima i boračkim populacijama. Snažna podrška sportu. Pa i ta naša akcija „Čista i lijepa Vogošća“ koja je postala prepoznatljiva i van Vogošće.

Mogu s ponosom da istaknem kako u vrijeme kada svi govore o smanjenju administracije i uporedo s tim zapošljavaju sve nove i nove „kadrove“ u administraciji mi šutimo i smanjujemo administraciju. Kada sam preuzeo poziciju načelnika imali smo preko 120 uposlenika. Danas ih je nešto više od 90. I građani nisu nimalo osjetili to smanjenje. Osim u pozitivnom smislu. Ustrojili smo rad, uozbiljili se, svi smo nekako ubacili u brzinu više, iskoristili smo unutrašnje rezerve i svakodnevno nastojimo unaprijediti kvalitet usluga koje pružamo građanima. I to sa znatno nižim plaćama nego u većini općinskih administracija u našem kantonu.

Ali ako bih morao izdvojiti samo jednu stvar onda je to jedan nevjerovatan entuzijazam koji se pojavio u Vogošći. Ako je moj entuzijazam pokrenuo iole taj opći elan onda mogu s pravom reći da sam zadovoljan onim što sam učinio u prethodnom mandatu.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije