Edin Forto smanjio iznos za plaće: Uštede počinju od premijerskog kabineta

Radiosarajevo.ba
Edin Forto smanjio iznos za plaće: Uštede počinju od premijerskog kabineta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edin Forto
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas odlučuju o Budžetu KS za 2019. godinu.

Promjene koje su  predložene u proceduri kreiranja Prijedloga budžeta vidljive su i na poziciji Kabineta premijera.

U Nacrtu ovog budžeta na ovoj poziciji planiran je iznos od 930.769 KM.  U Prijedlogu  budžeta taj iznos je smanjen za 447.880 KM. Tako da on sada iznosi 502.889 KM.

Umanjenje je nastalo nakon što je od tih sredstava 225.000 KM, sa stavke grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama,  preraspoređeno na sljedeća ministarstava i to: 75.000 na Ministarstvo zdravstva za potrebe Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” -  Roditeljsku kuću,  50.000 KM je prebačeno Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice za Projekt borbe protiv maloljetničke delikvencije, 70.000 KM je dato Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih te 30.000 KM je predviđeno kao Podrška nadarenoj djeci i omladini u oblasti sporta na poziciji Ministarstva kulture i sporta.

Plate u Kabinetu premijera bile su predviđene za 10 uposlenika, a u Prijedlogu budžeta one su smanjene na iznos za osam uposlenika što onemogućava bilo kakvo novo upošljavanje u ovom kabinetu.

Preostali iznos od 222.880 KM je u potpunosti izbrisan sa budžetske pozicije Kabineta premijera.

U okviru tekućih grantova prema neprofitnim organizacijama 150.000 KM je preraspodijeljeno na poziciju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za projekte rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i izgradnje vjerskih i kulturno-historijskih objekata.

Ove preraspodjele izvršene su na insistiranje premijera s ciljem odgovornijeg i transparentnijeg raspolaganja budžetskim sredstvima te zbog opravdane pretpostavke da će sredstvima namijenjenim za određene resore kompetentnije upravljati resorna ministarstva, saopćeno je iz Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije