Edin Forto: Kupit ćemo najbolje trolejbuse za građane Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Edin Forto: Kupit ćemo najbolje trolejbuse za građane Sarajeva
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je za televiziju N1 govorio o odluci da se iz budžeta izdvoji 200.000 maraka za rad Instituta za kulturu i umjetnost, javnom gradskom prijevozu i radu preduzeća koja su u vlasništvu kantona.

Forto je ponovio stav o odluci da kanton finansira ovaj institut.

"Radi se o odluci iz 2017. godine. Zašto je to postala tema sada, a ne u prethodnih godinu i po, to morate pitati druge", poručio je.

Konaković o Institutu i spornih 200 hiljada maraka

Osvrnuo se i na rad kantonalnog ministra kulture i sporta Mirvada Kurića iz Saveza za bolju budućnost.

"Bosna i Hercegovina djeluje u vakuumu kada se radi o državnoj kulturnoj politici. Ministar Kruić je imao viziju da popuni vakuum. Ta vizija se nije ostvarila. Za nadati se da će se pojaviti modeli kojima će se ujediniti ovo područje", naveo je Forto.

Komentarisao je i reakciju Saveza za bolju budućnost o odluci Vlade da finansira Institut.

"Ohrabruje činjenica da je Savez za bolju budućnost na svom ministru primijenio najoštrije i standarde i to pozdravljamo. Želimo da to bude primjer drugim strankama u šestorci. Mora se odmah reagirati. Mi to radimo od početka imenovanja", kazao je dodavši:

"Savezu za bolju budućnost ne treba odstupnica. Ne bih volio da je traže, već da odluče šta je bolje za građane. Mislim da oni znaju da ova Vlada radi za građane."

U nastavku je govorio o javnom gradskom prijevozu s posebnim naglaskom na najavljenu kupovinu novih trolejbusa.

"Napravili smo mnogo stvari za kratak period, što je čudno. Primjer su trolejbusi koji su za mene trenutno najvažnija stvari. 22. februara smo odlučili da kupimo nove trolejbuse. Svu dokumentaciju smo poslali Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Na tender za kupovinu će se moći objaviti svi zainteresovnai. Tu smo željeli pokazati da smo promijenili način vladanja... Bolje se vode procesi. Efikasnijim vođenjem procesa i digitalizacija uvijek znače manji broj ljudi uposlenih u administraciji. Potpuno smo otvoreni javnosti. U šestorci nije bilo problema zbog toga. Samo je bilo opreza, pa i prilikom objavljivanja registra", naglasio je.

Prvi put nakon Olimpijade: 25 novih trolejbusa uskoro na ulicama Sarajeva

Najavio je i proširenje trolejbuskog saobraćaja.

"Trenutno smo u razgovoru za projekat da proširimo trolejbusku mrežu do Vogošće. Onda slijedimo s još jednom nabavkom novih trolejbusa. Kupit ćemo najbolje trolejbuse. Rekli smo da nećemo polovno. Ono što je dobor za građane Norveške, to je dobro za nas", istakao je Forto.

Tema razgovora je bio i ranije spominjana moguća gradnja tehnološkog parka na Šipu.

"Tehnološki park je vizionarski pokušaj naših urbanista na Šipu. Da to budu tehnološke firme s nekoliko hiljada radnika. Nije problem što je vlasništvo podijeljeno. Razgovarao sam s načelnikom općine Centar Sarajevo Nedžadom Ajnadžićem o tome. Ne želimo da se velika naselja pretvaraju u spavaonice bez potrebnog sadržaja. Postoje zainteresovani za to", tvrdi.

U završnici razgovora Forto je govorio i o radu javnih preduzeća koja su u vlasništvu sarajevskog kantona.

"Nije ministarstvo odlučivalo šta će biti o resoru, nego su firme odlučivale. Obrnuli smo taj proces. Zato vidimo u opoziciji tu neku mini kampanju. Vidjeli smo loše poslovanje. Ne bojimo se otpora. Ne bojimo se ničega. Ako znate da je nešto dobro, vjerujete da ćete to uraditi", naveo je dodavši:

"Mi smo Vlada koju su nevladine udruge rešetale pitanjima. To se nikada nije desilo. Kada budemo radili zakon o javnom prijevozu, konsultovat ćemo građane. Bez toga nećemo biti Vlada građana kao što smo se prozvali. Kada smo počeli s akcijom čišćenja, u prvih deset dana hiljadu građana se javilo preko Vibera. Našli smo mnoštvo divljih deponija."

Također je komentarisao rad Televizije Sarajevo i imenovanje Kristine Ljevak za direktoricu ove televizije.

Pročitajte ko se sve prijavio na konkurs za direktora TVSA

"Ne znam kakav će biti rasplet s Kristinom Ljevak jer je otvoren konkurs. Imenovana je kao nestranačka ekspertica da pomogne u tranziciji Televizije Sarajevo za koju znamo da nije dobro vođena. Desile su se dvije stvari. Jedna je da je brutalno napadana samo zbog svojeg imena. Imenovana je kao vršiteljica dužnosti do raspisivanja konkursa. Ljevak se prijavila na konkurs - takvu informaciju sam dobio", zaključio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u razgovoru za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije