Otac Dženana Memića: Moj sin je mučki ubijen, tražimo ostavke tužilaca

E. H.
Otac Dženana Memića: Moj sin je mučki ubijen, tražimo ostavke tužilaca
Dvije godine nakon tragične smrti Dženana Memića u Velikoj aleji, na području općine Ilidža, građani Sarajeva ponovo su upriličili protestnu šetnju kroz centar grada kako bi istaknuli svoje nezadovoljstvo suđenjem u ovom slučaju.

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Sarajevo City Centra, nakon čega su kroz šetnjom kroz centar grada svoj protestni skup preselili ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojeg su pozvali na odgovornost zbog, kako kažu, loše istrage i dugotrajnog suđenja kojim nisu zadovoljni.

Muriz Memić, otac tragično stradalog Dženana ponovo je predao zahtjeve porodice u Tuzilaštvo Kantona Sarajevo.

Istakao je da su zahtjevi  da "vođa organizirane mafije podnese ostavku sa svim tužiocima u postupku".

"Gdje je puno baba kilavo je dijete, a ovdje je baba Dalida Burzić. Trebali su dostaviti 200 dokaza, oni su dostavili oko 140.  Meni je najveća utjeha što građani znaju da postoje dokazi, od početka mi govorimo da je Dženan ubijen. Alisa zna, nema amneziju, to je pet doktora potvrdilo, a jedan je podoban drugačije rekao. Alisa je svjesna i zna da Dženana nije udarilo auto. Meni je drago što građani znaju da imaju dokazi, što govorimo od početka. Neki dan sam prvi put bio na licu mjesta i s milion posto tvrdim da je Dženan ubijen", kazao je on.

Dodao je da traže ostavku tužilaca.

"Pokušali su nam i zabraniti ove proteste, zato smo danas stavili i žute trake, jer mi smo građani drugog reda", istaknuo je on.

Advokat Ifet Feraget kazao je da je nakon dvije godine ponovo pročitao odluku Ustavnog suda i pita se zašto su sebi dopustili da budu dezavuisani od Tužilaštva KS-a. Ustavni sud je striktno zahtijevao dostavljanje cijelog predmeta, a zašto to nije učinjeno, ne zna, dodao je.

"Ovo je slučaj koji je dobro uznemirio javnost i nanio veliku štetu interesu BiH. Svi dokazi koje ja poznajem ukazuju da je Dženan svirepo ubijen, za što je predviđena kazna od 45 godina zatvora. A oni koji su pomogli da se zataška istina, pomagači su, zakočili su sistem, dezavuisali su javnost i za to se predviđa ista kazna", kazao je on.

Podsjećamo, prije tačno dvije godine, 8. februara 2016., Dženan Memić stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada traju velika istraga i suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Trenutno se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu odvija suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji, koji su optuženi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, te za krivična djela neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja u slučaju Dženan Memić.

Ipak, porodica Dženana Memića od početka istrage pa do suđenja u ovom slučaju nije zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani, koji su se i danas okupili na protestima tim povodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije