Državno zemljište koči gradnju Prve transferzale: Novac spreman, nema volje

E. H.
Državno zemljište koči gradnju Prve transferzale: Novac spreman, nema volje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Građani Šipa se pobunili zbog problema izgradnje kružnog toka
Veliki broj građana sarajevskog naselja Šip okupio se danas na najprometnijoj raskrsnici u ovom naselju, kako bi ukazali na veliki problem saobraćajnih gužvi zbog nepostojanja adekvatne saobraćajne infrastrukture.

Prije svega, njihov glavni problem su ogromne gužve koje se stvaraju na izlazu, odnosno na ulazu u Sarajevo, a konačno rješenje bila bi izgradnja Prve transferzale. Ipak, za njih je predugo čekanje da počne provođenje projekta izgradnje Prve transferzale, te su uputili apel nadležnim vlastima da konačno započnu rješenje ovih problema, konkretno kružnog toka na ulazu u naselje Šip.

Građanima su se danas pridružili predstavnici sarajevske Općine Centar, koji su im pojasnili da projektno rješenje postoji i da su općinske vlasti obezbijedile veliki dio novca za izgradnju ovog kružnog toka, no da je problem u drugim nivoima vlasti. Tačnije, početak izgradnje i kružnog toka u naselju Šip i Prve transferzale koči jedno parče državnog zemljišta, koje je dio vojne imovine, a preko kojeg bi nova cesta trebala proći.

Vijećni u Općinskom vijeću Centar Sejad Đozo - undefined

Vijećnik u Općinskom vijeću Centar Sejad Đozo

"Najveći problem stanovnika ovog naselja su saobraćajne gužve, posebno ujutro ili poslijepodne na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa. Rješenje ovog problema je značajno ne samo za nas stanovnike, nego i za građane Kantona Sarajevo, jer bi se time riješio problem sjevernog prilaza gradu. Izgradnjom kružnog toka ovaj problem bi bio riješen, ali naša dugogodišnja borba za provedbu ovog projekta nije urodila plodom", istaknuo je jedan od stanovnika naselja Šip i vijećnik u Općinskom vijeću Centar Sejad Đozo.

Tokom okupljanja građana i predstavnika Općine Centar pojašnjeno je da su općinske vlasti provele postupak izrade glavnog projekta izgradnje kružnog toka na Šipu i izmještanja dijela Alipašine ulice, no da je problem u nadležnosti. Tačnije, rješenje je potrebno naći u Javnom preduzeće Ceste Federacije BiH, koje je nadležno za magistralne ceste.

To je pojasnio i savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić, koji je dodao da je interes Općine Centar da se što prije krene sa izmještanjem dijela Alipašine ulice i izgradnjom kružnog toka, te da općinske vlasti insistiraju na ovom projektu zbog interesa građana. Istaknuo je i da su sredstva za izgradnju već obezbijeđena u njihovom budžetu.

Pomoćnik načelnika Općine Centar za investicije Mirza Resić - undefined

Pomoćnik načelnika Općine Centar za investicije Mirza Resić

"Prema ranijoj urbanističkoj saglasnosti koju je izdala Općina imali smo dio neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji definiraju mogućnost izdavanja građevinske dozvole. S obzirom da je u pitanju državna, odnosno vojna imovina, razgovarali smo i sa ministrom za komunikacije i promet BiH Ismirom Juskom koji je iskazao puno razumijevanje za rješavanje ovog pitanja. Cijeneći značaj ovog projekta čijom realizacijom bi se znatno poboljšao protok saobraćaja na ovom lokalitetu, te stvorili planski preduvjeti za početak realizacije Prve transferzale, apelujemo na Ceste Federacije BiH da u što kraćem roku podnesu zahtjev prema Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Istovremeno upućujemo i molbu prema Komisiji za raspolaganje državnim zemljištem da u što je moguće kraćem roku razmotri zahtjev za preuzimanje dijela zemljišta, a u svrhu realizacije planirane izgradnje", pojasnio je Resić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije