Drva, ugalj ili plin: Koji način grijanja odabrati?

Radiosarajevo.ba
Drva, ugalj ili plin: Koji način grijanja odabrati?

Građani Sarajeva često su, a posebno dolaskom hladnijih dana, u dilemi na koji način provesti zimu, tj. za koji način grijanja se opredijeliti. 

Najčešća pitanju koja građani postavljaju su koja vrsta energenta će ih bolje zagrijati i šta im se više isplati. Stoga vam u nastavku donosimo pregled cijena i troškova kada je riječ o različitim načinima grijanja.  

Sarajlijama jutros topli domovi: Toplane uključile grijanje

Plin pojeftinio od 1. oktobra: Toplane će povećati cijene usluga?

Javno poduzeće Toplane od 14. ovog mjeseca u pogon je pustilo svoja postrojenja, te su kod većine Sarajlija koji se griju na ovaj način domovi topli. Izuzetak je naselje Čengić-Vila, ali i još neka, gdje su uprkos zagrijavanju Toplana, domovi nešto hladniji.

Da li je moguće trajno se isključiti sa sistema centralnog grijanja

Međutim u ovakvim slučajevima ne mogu reagirati, ističu iz Toplana.

"U takvim domovima i nastambama stvar nije do nas nego do upravitelja ili eventualnih neispravnosti instalacija", ranije je kazao za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik JP Toplane Ženja Ljubuškić.

Ovo javno poduzeće je na osnovu člana 30 iz statuta "Toplane-Sarajevo", prošle godine donijelo odluku o cijeni usluga centralnog grijanja. Na osnovu toga donijeta su rješenja o cijenama:

 - Za stambeni prostor 1,188 KM/m2 mjesečno kroz 12 mjeseci

- Za poslovni prostor 4,013 KM/m2 mjesečno kroz sedam mjeseci

Cijene centralnog grijanja u objektima kolektivnog stanovanja, koji imaju ugrađen centralni mjerač i inpidualne mjerače toplotne energije u više od 50 posto od ukupnog broja stambenih i poslovnih prostora vrijede slijedeće cijene:


(Klik na sliku za veću rezoluciju)

Klikom na link pogledajte kakve sve vrste usluga tokom grijne sezone nudi JP Toplane Sarajevo.

Ukoliko dođe do oštećenja ili fizičke dotrajalosti određenog segmenta u grijnom procesu, Toplane vrše i zamjenu rezervnih dijelova, a vrijednost usluga zamjene rezervnih dijelova formira se na osnovu utrošenog vremena za zamjenu (prema postojećem cjenovniku) i cijene zamijenjenog rezervnog dijela, na bazi predračuna/ponude.

Inače, prema posljednjim podacima, Toplane zagrijavaju cca 46.000 stanova i pripadajućih poslovnih prostora i objekata priključenih na sistem centralnog zagrijavanja. Korisnici Toplana tokom cijele godine plaćaju istu cijenu računa, u zavisnosti od kvadrature stana.

Grijanje drvima i ugljem

Način je ovo grijanja za koji se u posljednje vrijeme odlučuje sve veći broj građana. Ukoliko ste baš ove grijne sezone odlučili zavrnuti vaše dosadašnje radijatore, evo koliko će vas koštati grijanje drvima.

Imate više opcija:

Iscijepana bukova drva

Drva rezana iz bukovih trupaca i iscijepana u glavnje prečnika u prosjeku 5-20 cm, a svaki kupac može zahtijevati dimenzije po želji,

Bukova drva u ćutucima

Bukova drva rezana na dužinu 25-30 cm, a kupac cijepa na dimenzije po svojoj potrebi.

Bukova metarska drva

Metarska bukova drva rezana na dužinu 1 metar, a kupac reže i cijepa po svojoj potrebi.

Mrki ugalj (kocka)

Visoko kalorični ugalj koji se u većini slučajeva koristi za centralno grijanje. 

Drveni ugalj (lignit)

Ova vrsta ulja doprema se iz rudnika Bosne i Hercegovine.

(Klik na sliku za veću rezoluciju)
Iz tabele se vidi da metar bukovih iscijepanih drva po metru kubnom košta 97 KM, dok ista drva u ćutucima koštaju 93 KM, po m³.

S druge strane, pak, kubik drva u trupcima košta 107 KM, a tona briketa 280 KM.

Jedno prosječno domaćinstvo tokom zimske sezone potroši cca deset metara drva, što bi daljom računicom značilo da vam je potrebno oko 1000 KM za jednu grijnu sezonu.

Zagrijavanje stanova centralnim grijanjem - plin

Prirodni gas u Kantonu Sarajevo potječe iz Rusije, a transportira se do Sarajeva magistralnim gasovodom, dok se krajnji prijem vrši u glavnim mjerno regulacionim stanicama u Butilama, Misoči i na Humu, odakle se vrši distribucija do krajnjih kupaca. 

Podaci o satnoj toplotnoj vrijednosti prirodnog gasa se obrađuju, te ih glavni dispečer dostavlja kao dnevni izvještaj o kvalitetu prirodnog gasa Službi za nabavku i prodaju gasa. Obračun i fakturiranje kupcima vrši se na osnovu donje toplotne moći prirodnog gasa. 

Klikom na link pogledajte nabavnu i prodajnu cijenu gasa po metru kubnom u Kantonu Sarajevo.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije