Dragi sugrađani, da li vas je stid: Park gubi borbu, pojedinci bacaju smeće s prozora

Radiosarajevo.ba
Dragi sugrađani, da li vas je stid: Park gubi borbu, pojedinci bacaju smeće s prozora
Foto: KJKP Park / Alipašino polje (B faza)

Situacija s kojom su se proteklih dana suočavali radnici preduzeća Park u naselju Alipašino polje (B faza) pokazatelj je koliko na dnevnoj bazi njihov rad često biva minimaliziran, kakav je odnos pojedinih stanara prema javnom zelenilu, koliko malo je potrebno da travnjaci i zelenilo izgledaju zapušteno i neuredno, a to na žalost nije jedini primjer gdje naša okolina i površine služe kao „kontejneri“ za smeće, poručili su iz preduzeća KJKP Park Sarajevo.

Pojasnili su da u ulici Semira Frašte i Nerkeza Smailagića već cijelu sedmicu, svakodnevno su zaticali razbacano komunalno smeće i ostatke hrane na zelenim površine pored samih ulaza u zgrade i svaki dan su to čistili, međutim narednog dana stanje je bilo možda i gore.

„S obzirom da su pojedini stanari smeće i ostatke hrane iz domaćinstava na zelene površine često izbacivali i kroz prozore višespratnica, smeće je ostajalo i na granama stabala, pa je slika bila dodatno lošija. Nakon što su cijelu sedmicu radili, moglo bi se reći 'jedan te isti posao', predstavnici naše jedinice zadužene za područje Novog Grada pomoć su zatražili i od Mjesne zajednice, predstavnika stanara, a u cijeli slučaj uključeni su i komunalni redari 'Parka'. Stanarima je na ulazima u zgrade ostavljeno i obavještenje o svemu, ali ni jutros situacija nije puno drugačija. Posljednji primjer odnosa pojedinaca prema zelenim površinama nije jedini i često je prisutan i na ostalim javnim zelenim površinama u Starom Gradu, Centru, Novo Sarajevo, Novom Gradu, Ilidži i u Vogošći“, navodi se.

Prema njihovim riječima, posebno takva situacije postane očita tokom hladnih zimskih dana ili nakon topljenja snijega sa travnjaka, iako preduzeće Park tokom cijele godine osim hortikulturnih radova koji su njihova osnovna djelatnost, vrše i higijenu i odvoz prikupljenog komunalnog otpada sa zelenih površina.

Tokom proljeća, ali i u drugim periodima organizuje i akcije čišćenja, međutim i posljednji primjer na Alipašinom polju pokazatelj je da svo zalaganje radnika zaduženih za održavanje javnih površina u vrlo kratkom roku nakon njihovog rada može biti vraćeno u stanje kao da nije ni čišćeno. Stoga je potrebna saradnja svih nas, odnos svakog pojedinca prema zelenim površinama kao vlastitim javnom dobru, svom ambijentu življenja, svom okolišu, svom dvorištu. Najjednostavniji i najefikasniji način jeste prije svega da komunalni otpad i otpad iz domaćinstava odlažemo u kontejnere i na mjesta predviđena za to, a da zelene površine čuvamo od svih koji ih uništavaju, prljaju i zagađuju“, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije