Doprinos Parka u akciji Vrijeme je da čistimo: Čišćenje, košenje trave, mural...

Radiosarajevo.ba
Doprinos Parka u akciji Vrijeme je da čistimo: Čišćenje, košenje trave, mural...
Foto: KJKP Park / Akcija 'Vrijeme je da čistimo'

Radnici preduzeća 'Park' za sedam sedmica trajanja akcije Vrijeme je da čistimo uredili 66 lokacija u naseljima i ulicama, a u naredne dvije sedmice preostalo je da urede još 14, saopšteno je iz ovog sarajevskog komunalnog preduzeća.

Jučer je počelo čišćenje i uređenje osam novih lokacija.

Kako je navedeno u saopštenju, zadatak je do kraja ove sedmice očistiti i urediti površine u Dalmatinskoj ulici, na Džidžikovcu, Mejtašu, Socijalnom, Dolac Malti, Otoci, Saraj polju i u ulici Skendera Kulenovića u Vogošći.

Akcija  - undefined

Foto: KJKP Park: Akcija 'Vrijeme je da čistimo'

Naredne sedmice kada se i završava akcija, prema Akcionom planu, ostalo je još da budu uređene površine u ulici Patriotske lige, u blizini dvorane 'Juan Antonio Samaranch', u naselju Hrasno, na Dobrinji, u banjskim parkovima na Ilidži i ulici Braće Kršo u Vogošći.

Time će 22. juna biti finaliziran 'Parkov' plan akcije uređenja i čišćenja ukupno 80 lokacija, poručili su.

Svake sedmice, od 20. aprila kada je počela akcija od sada, uporedo sa 'Parkovim' redovnim poslovima na terenu, u prosjeku su čistili po devet lokacija. 

Rezultati sumirani u izvještajima koji se sedmično dostavljaju Vladi Kantona Sarajevo, koja je i pokrenula akciju, su pokazatelj i cjelokupnog stanja na terenu, jer su za 50 dana akcije radnici preduzeća 'Park' pokosili travu sa gotovo pet miliona kvadrata zelenih površina, konkretno 4.962.500 metara kvadratnih, tvrde u 'Parku'.

Navedeni podatak ukupan je zbir svih košnji travnjaka na terenu, a one su od početka akcije do sada na pojedinim lokacijama obavljane i nekoliko puta.

Preko 20 miliona kvadrata zelenih površina u manje od dva mjeseca od smeća i otpada su očistili radnici 'Parka' u smislu prikupljanja komunalnog i drugog otpada. 

S tih površina odvezeno je tačno 605 kubika otpada.

Pomoću alata vršeno je i izgrabljivanje otpada sa travnjaka u smislu prikupljanja pokošene trave ili drugog biootpada, a do sada je taj posao urađen na ukupno 1.623.700 kvadrata.

Uporedo s radnicima 'Parkovih' jedinica raspoređenih na području šest općina u Kantonu Sarajevo koji su zaduženi za uređenje i čišćenje zelenih površina, na terenu su svih sedam sedmica bili i radnici 'Parkove' ekipe specijalizovane za poslove orezivanja i njege velikih stabala. 

Za četrdeset dana ukupno su intervenisali 429 puta, odnosno na tom broju stabala su vršili poslove orezivanja i oblikovanja krošnji, dijelova ili cijelih stabala.

Akcija  - undefined

Foto: KJKP Park: Akcija 'Vrijeme je da čistimo'

Sedmicu na početku akcije ova ekipa bila je ispomoć umjetnicima koji su iz krana autokorpe u ulici Radićeva izradili mural Davorinu Popoviću.

Komunalni redari preduzeća 'Park' čiji zadatak je provedba odredbi Zakona o komunalnoj čistoći, tokom maja, na području Kantona Sarajevo intervenisali su ukupno 3.422 puta, odnosno sačinili su 249 zapisnika i službenih zabilješki, tri kontrolna pregleda, 247 automobila su evidentirali u prekršaju, jer su bili parkirani na javnim zelenim površinama, te uradili 2.923 pregleda dječijih i sportskih igrališta. 

Zadatak komunalnih redara je i tokom akcije vršiti nadzor na površinama koje su očišćene u okviru same akcije.

Pomoć u izvršavanju poslova uređenja čišćenja i prikupljanja otpada, metenja staza i platoa, košnje i izgrabljivanja travnjaka, okopavanja zemljišta u cvijećnjacima, ružičnjacima, uz ukrasno grmlje, orezivanju i slično su i osobe angažirane putem projekta 'Javni radovi' koje su početkom akcije angažirane u preduzeću 'Park', saopšteno je iz ovog komunalnog preduzeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije