Dom Bjelave će uskoro biti u zaštiti prava djece i mladih u cijelom KS

Radiosarajevo.ba
Dom Bjelave će uskoro biti u zaštiti prava djece i mladih u cijelom KS
Foto: Vlada KS / Malik Garibija

U organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu zaštitu, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, danas je potpisan Protokol o saradnji radi transformacije Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja, kolokvijalno poznato kao Dom Bjelave, u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške pravima djece i mladih da odrastaju u porodičnom okruženju, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Protokol su potpisali ministar Malik Garibija, v.d. direktorica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Samira Puzo, v.d. direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Enes Šabić i direktorica Predstavništva Hope and Home for Children u Bosni i Hercegovini Anisija Radenković.

Kako je istakao ministar Garibija nakon potpisivanja, socijalna zaštita u Kantonu Sarajevo, ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini najčešće se temelji na ustanovama takozvanog domskog tipa.

"Potpisivanje jednog ovakvog protokola je hrabar i važan iskorak, prema kojem će Dom na Bjelavama biti prva ustanova koja će uspješno proći planiranu transformaciju iz ustanova klasičnog domskog tipa u novu ustanovu socijalne zaštite koja će nuditi čitav spektar različitih usluga", obrazložio je ministar Garibija, ovom prilikom.

Naglasio je i kako se ustanove neće ugasiti i kako niko neće izgubiti radno mjesto, već će se samo tranformisati radi kvalitetnijeg pružanja socijalne zaštite u ustanovu koja će imati primarni cilj da djecu zadrži u porodičnom okruženju, jer je tako najzdraviji za samu djecu.

Direktorica Radenković je kazala kako potpisivanje današnjeg Protokola ima za cilj staviti dijete na prvo mjesto.

"Djeca su u središtu našeg interesa i kao takvo svako od njih treba da odrasta u porodici, najprije u biološkoj, a ako je to nemoguće onda u takozvanoj zamjenskoj. Znači dijete nam je na prvom mjesto, i to dijete koje odrasta u porodičnom okruženju", istakla je Radenković.

V.d. direktorica Puzo je rekla kako je potpisivanje ovog protokola izuzetno važno za Dom na Bjelavama koji je jednu vrstu transformaciju već započeo ranije. Dodala je i kako u njemu trenutno boravi 102 djece bez roditeljskog staranja.

"Ovaj proces izuzetno važan, a samo zajedničkim djelovanjem vladinog i nevladinog sektora može biti unaprijeđena socijalna zaštita najosjetljivije kategorije, a to su naša djeca. Trenutno veliki broj njih boravi u ustanovama socijalne zaštite, iako nam to nije prioritet, ali smo primorani smjestiti ih tamo dok se za njih ne iznađe neko bolje rješenje, kao što je mogućnost njihovog povratka u porodicu", objasnio je Šabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije