KS / Dogs Trust poziva nadležne organe da izvrše inspekcijski nadzor u azilu Prača

10. 10. 2017. u 14:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH zabrinuto je i potreseno najnovijim izvještajima o stanju u prihvatilištu Prača.

Ovim putem javno poziva nadležne kantonalne, entitetske i državne veterinarske inspekcije da hitno izvrše inspekcijski nadzor i izvijeste javnost o svim aspektima stanja u ovom prihvatilištu, posebno što se tiče dobrobiti pasa i načina organizovanja prihvatilišta, te o eventualno poduzetim mjerama u skladu s relevantnim zakonima BiH.

Nadležne institucije vlasti koje koriste ovo prihvatilište te firmu koja njime upravlja da hitno podnesu svoj izvještaj o stanju u prihvatilištu te eventualno poduzete mjere u cilju osiguravanja poštivanja relevantnih zakona BiH, posebno što se tiče dobrobiti životinja i načina organiziranja prihvatilišta.

Predstavništvo se također namjerava zvanično obratiti gore navedenim akterima po ovom pitanju i u direktnim kontaktima otvoriti ovo pitanje.

Dodatno, pozivamo sve odgovorne građane da iskoriste svoja prava i od vlasti koji ih predstavljaju i upravljaju javnim budžetima zahtijevaju hitnu istragu, te sankcioniranje svakog kršenja relevantnih zakona, posebno onih koji se odnose na dobrobit životinja i organizaciju prihvatilišta.

Predstavništvo će u ovom slučaju poduzeti sve što kao predstavništvo strane fondacije u okviru svog pravnog statusa i uloge može kako bi se osigurala dobrobit pasa, a što uključuje i direktni dijalog s lokalnim akterima.

NEMA KOMENTARA