Do kraja maja završetak radova na Južnoj longitudinali u Sarajevu

N. K.
Do kraja maja završetak radova na Južnoj longitudinali u Sarajevu

Izgradnja i rekonstrukcija Druge sekcije, odnosno radovi na dužini od 900 metara u sklopu Južne longitudinale gradske saobraćajne mreže u sarajevskom naselju Grbavica, ponovo su aktuelni s početkom 2018. godine, a u saobraćaj je puštena i nova traka uz pomoćni stadion Grbavica.

Prema Ugovoru koji su još u augustu 2016. godine potpisali Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i izvođač radova Euroasfalt Sarajevo, predviđena je gradnja moderne saobraćajnice s po dvije trake u oba pravca, kao i tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila.

Iako je završetak radova bio najavljivan još za kraj oktobra prošle godine, ipak to se nije desilo, te je s povoljnim vremenskim prilikama koje vladaju u BiH, nastavak započeo ovih dana.

Izgradnja_Juzna_Longitudinala_Sarajevo_Grbavica_Januar_2018_RSA02.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Direkciji za ceste KS-a, novi rok za završetak radova na ovoj dionici Južne longitudinale je kraj mjeseca maja ove godine.

Šef gradilišta Faruk Medošević, u razgovoru za Radiosarajevo.ba je potvrdio da je u toku izgradnja nove trake u ulici Zvornička od raskrsnice ulice Topal Osman-paše do kraja trase Južne longitudinale prema Grbavici.

"Radi se o kompleksnom projektu i trenutno najaktivniji  radovi su na rondou. Također, završena je i izgradnja tri tunela kružnog toka u kojima se trenutno vrše radovi na stepeništima, te će ovo ujedno predstavljati i kraj prve faze", kazao je Medošević za Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, nakon što je izmješten saobraćaj s tranzita na ulicu Azize Šaćirbegović stekli su se uvjeti za radove na drugoj fazi kružnog toka.

Izgradnja_Juzna_Longitudinala_Sarajevo_Grbavica_Januar_2018_RSA03.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Zaustavljen je saobraćaj u Zvorničkoj i ulici Safeta Hadžića, što je bio jedan od uslova za završetak druge faze izgradnje kružnog toka kojeg smo započeli tako što vršimo iskop postojeće saobraćajnice u ulici Zvornička. Nakon ovih radova izvršit ćemo prespajanje novoizgrađene vodovodna mreže i položiti instalacije za postavljanje svjetlosne signalizacije“, dodao je Medošević.

Podsjećamo, upravo zbog ovih radova na izgradnji južne longitudinale od 20. januara do 10. februara ove godine na snazi je obustava trolejbuskog saobraćaja na linijama koje saobraćaju ovim dijelom Sarajeva.

Kako je saopćeno iz GRAS-a, trolejbuski saobraćaj radit će na relaciji Trg Austrije – Jezero i Dobrinja – Depo trolejbusa.

Većim brojem vozila u saobraćaju bit će pojačana tramvajska linija broj 3 Baščaršija – Ilidža, te autobuske linije broj 31 Nedžarići – Dobrinja i broj 39 Nedžarići – Dobrinja IV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije