Direktorica OŠ Čengić-Vila 1 odgovorila roditeljima: Nije bilo mjesta

Radiosarajevo.ba
Direktorica OŠ Čengić-Vila 1 odgovorila roditeljima: Nije bilo mjesta
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Redakciji portala Radiosarajevo.ba obratili su se roditelji djevojčice A.K. kojoj je onemogućen upis u školu - jer nema dovoljno godina. Njihovo pismo, koje je upućeno čelnicima Osnovne škole Čengić-Vila 1, prenijeli smo u cjelosti.

Roditelji / Zašto je djevojčici A.K. onemogućeno ići u školu sa svojom generacijom?

Naime, u pismu se navodi da ovaj slučaj u navedenoj školi nije usamljen - još je bilo odbijenih upisa mlađe djece. Roditeljima su usmeno saopćavali da imaju prostornih i kadrovskih problema, te da će vjerovatno neke učiteljice izgubiti posao jer novu školsku godinu počinju sa manjim brojem odjeljenja.

Roditelji su se čak obratili i kancelariji ombudsmena za ljudska prava u BiH koji su zatražili od JU Osnovne škole Čengić-Vila 1 da se izjasni  o navodima žalbe koju su poslali ranije.  U pismu koje su roditelji poslali navodi se da škola nije odgovorila u zakonskom roku.

Tim povodom smo nazvali navedenu školu i razgovarali s direktoricom Nerminom Sabljicom koja je za Radiosarajevo.ba rekla da zakonsku odredbu zbog koje djevojčica neće krenuti u školu ove godine nisu donijeli oni, u školi, već Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Vlada KS-a.

„Upisali smo sve školske obveznike, nije ostvareno nikakvo pravo da se to dijete upiše u školu. Mogu se upisati mlađa djeca ako škola ima prostora, a mi ga nismo imali. Upisali smo puna dva odjeljenja te nismo mogli upisati mlađe dijete“, pojasnila je direktorica Sabljica.

Direktorica Osnovne škole Čengić-Vila 1 je, također, rekla da dijete nije isključeno iz procesa obrazovanja te da će ići u predškolsko:

„Kada imamo dovoljno prostora i možemo formirati više odjeljenja te imamo prostora da primimo dijete – onda bi ono moglo ići na testiranje za upis u školu.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije