Emotivan i žestok govor Dine Konakovića o radu Dalide Burzić i Tužilaštva KS

Radiosarajevo.ba
Emotivan i žestok govor Dine Konakovića o radu Dalide Burzić i Tužilaštva KS
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Skupštini Kantona Sarajevo glavna v.d. tužiteljica Kantonalnog Tužilaštva Anika Kešelj sinoć jem a sjednici, podnijela izvještaj o radu, a on nije usvojen. Za izvještaj nije glasao niko.

Prije glasanja, riječ u Skupštini Kantona Sarajevo uzeo je predsjedavajući ovog tijela Dino Konaković

"Sramotno je baš što nema bivše ili aktuelne glavne tužiteljice koja još nije otišla u Sud Bosne i Hercegovine (Dalida Burzić, op.pr.). Ona nam je zapravo zaista potvrdila i ovim nedolaskom o kakvoj se osobi radi", rekao je na početku obraćanja Konaković i dodao da je Vlada Kantona Sarajevo uložila velike novce kako bi se poboljšao rad Tužilaštva.

Govorio je o GRAS-u i presudama koje su donesene u 2018. godini.

"Ova godina, 2018. godine je ona u kojoj je oslobođen Ibrahim Jusufranić kao paradigma onoga što ovo Tužilaštvo zaista radi. Niste bili u stanju za 15 godina dokazati kriminal u GRAS-u. Govorit ću vrlo otvoreno, čak i o informacijama o kojima do sada nisam govorio. Imali smo tada izvještaj, informaciju glavne tužiteljice da je taj predmet pao zbog nestručnosti i korupcije postupajućeg tužioca koji se zove Džemal Karić. On je istragu svjesno odveo u pogrešnom pravcu, targetirajući Nadzorni odbor i Skupštinu, netretirajući menadžment Jusufranića i njegove saradnike.

Onda smo se pravobranilac i izvršna vlast konsulotvali i zato mi je ulijevalo povjerenje to što je krenula i mislila da radi Dalida Burzić. Mislio sam da smije i želi da radi. Pa nam je rekla, da imamo pravo da se žalimo jer kao strana u postupku nismo obaviješteni da je slučaj GRAS pao zbog kriminala postupajućeg tužioca. Mi smo bili sretni i ponovili smo zahtjev i Tužilaštvo ništa ne promijeni u optužnici koju je Karić pisao. To je bio jedan od razloga zašto je pao slučaj GRAS, iako je bio simboličan. Tretiralo se 800-900 hiljada kapitala u firmi u kojoj je višedicenijski direktor napravio imperiju nastalu na kriminalu", rekao je Konaković i dodao da je politička dominacija ovladala radom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Posebno je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo bio emotivan dok je govorio o slučaju "Dženan Memić".

"U slučaju Memić ste na vrata Elvedina Okerića poslali policiju, a čitao sam nalaz Ad hoc tijela koji je skoro identičan presudi suda. Jedna grupica hrabrih ljudi ovdje za par mjeseci uradila je više nego svi vi zajedno. Njihov stav je presudio Sud, a ne vaš. To je sramota. Poslali ste policiju da izuzme dokument o kojem je raspravljala ova Skupština. Noć prije sjednice. Katastrofalno je da su sve te navode ad hoc potvrdile institucije sudova u Bosni i Hercegovini", govorio je Konaković, dok je bio na rubu suza.

Govorio je i o slučaju Drnda (misli na slučaj Nermina Drnde, čelnik Direkcije za puteve KS-a, op.pr.) i rekao da se vode samo izvršioci, a ne politički nalogodavci. Rekao je da Tužilaštvo štiti političke "mecene" koji su "odveli ovu državu u dubiozu kojoj se trenutno nalazi.

Rekao je i kako je predsjednik kantonalnog Suda rekao jednom prilikom kako planira zatvoriti Odjel privrednog kriminala jer nije bilo slučajeva i optužnica koje pokreće tužilaštvo. Govorio je i o slučajevima Šipada, Bosnalijeka, o presudi Radeljašu... 

Dodao je da je Sud politički zavisan i da se to najbolje vrši u slučaju Efendić.

"Potvrdili ste nam danas da nema Tužilačke odluke. Znam, jer sam bio premijer i bio sam u kontaktu sa MUP-om, da ste vršili pritisak na zapisnik, da ste dirigovali zapisnik u tom slučaju. Nikada to nisam govorio, a trebao je biti napisan tako da se sačuva nosilac političe liste. O tom čovjeku imam visoko mišljenje u profesionalnom radu, ali u ovom slučaju u kojem Tužilaštvo štiti nosioca liste zato što su izbori ja smijem i hoću da govorim", rekao je Konaković.

Istaknuo je da bi glasanje za izvještaj bilo saučesništvo. Navedeno je da se rade stvari u interesu politike, a ne pravde i dodao da on ima 11 krivičnih prijava zbog stvari koje iznosi u javnost. Naveo je da je jedna od njih došla i od bivšeg premijera Zolja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije