Plava traka na Vilsonovom samo za bicikla: Zabranjena za automobile i pješake

E. H.
Plava traka na Vilsonovom samo za bicikla: Zabranjena za automobile i pješake
FOTO: Radiosarajevo.ba / Čitatelj
Parkirana vozila na biciklističkoj stazi bilo gdje na Balkanu ne bi trebala biti veliko čuđenje, no ipak veliku buru komentara prethodnih dana izazvala su parkirana vozila na novoizgrađenoj biciklističkoj stazi na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Naime, ova biciklistička staza izazvala je brojne nedoumice kod gotovo svih učesnika u saobraćaju zbog svoje boje, u odnosu na druge biciklističke staze u Sarajevu. Zbog toga mnogima nije bilo jasno da li je staza određena isključivo za bicikliste ili i za automobile tokom dozvoljene zone vožnje.

Odgovor smo potražili u Gradskoj upravi Grada Sarajeva gdje su nam pojasnili o čemu je riječ.

Biciklistička staza koja je trenutno u izgradnji na području općine Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu, namijenjena je jednosmjernom saobraćaju, te će se kao takva, do završetka njene izgradnje, opremiti adekvatnom saobraćajnom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom", istaknuli su iz Gradske uprave.

Dodali su i kako je ova staza isključivo namijenjena za bicikliste, te da njihovo kretanje nije vremenski ograničeno, ali i da je čak i pješacima zabranjeno kretanje ovom stazom.

Ipak, zbunjeni vozači nerijetko voze ovom stazom te parkiraju svoja vozila, čime krše Zakon o saobraćaju, zbog čega će uskoro biti postavljena i dodatna signalizacija kako bi se olakšalo razumijevanje ove saobraćajnice za sve učesnike u saobraćaju.

"Žuta puna linija je sigurnosna linija koja ima zadatak da obezbijedi maksimalan stepen zaštite svih učesnika u saobraćaju. Do završetka izgradnje biciklističke staze na Vilsonovom, žuta linija će biti dodatno opremljena i horizontalnom, zvučnom signalizacijom koja će upozoravati vozača motornog vozila da je prešao na površinu na kojoj mu je zabranjeno kretanje", zaključili su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Inače, obilježavanje staze je počelo prije 15-ak dana i uskoro bi trebala biti završena. Radi se prema europskim standardima i širina iznosi 2,5 metara, a pravi se od pigmentiranog asfalta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije