Dijabetološka udruženja traže unapređenje dijabetološke zaštite

Radiosarajevo.ba
Dijabetološka udruženja traže unapređenje dijabetološke zaštite
Dijabetološka udruženja traže od Federalnog ministarstva zdravstva unapređenje dijabetološke zaštite.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, članovi Saveza dijabetoloških udruženja u BiH su danas Ministarstvu zdravstva Federacije BiH uputili prijedloge za unapređenje dijabetološke zaštite u sklopu kampanje pod nazivom Odgovornost, koja je danas pokrenuta.

"Svjesni smo lošeg stanja u kojem se nalaze osobe s dijabetesom u Federaciji BiH i da se ništa ne čini da se to promijeni. Najugroženije kategorije su djeca i mladi na inzulinskoj terapiji", navodi se pored ostalog u pismu kojeg je danas na protokol Ministarstva zdravstva Federacije BiH predala petogodišnja djevojčica Dia koja boluje od dijabetesa i koja se svakog dana mora ubosti prosječno 20 puta kako bi izmjerila glukozu u krvi i dobila inzulin.

U preporukama koji su upućeni, pored ostalog se podsjeća na neprovođenje Rezolucije o dijabetesu koja je usvojena 2012. godine kao i Strategije borbe protiv dijabetesa 2014-2014.

U pismu se navodi a se dijabetološka zaštita ne provodi jednako u svim kantonima, te da "osim lošeg zdravstvenog sistema, položaj oboljelih otežava i farmaceutski lobi, ali i nedovoljan broj dijabetologa i neadekvatna edukacija oboljelih za samostalno vođenje kontrole dijabetesa".

Državni i entitetski savezi dijabetičara traže odgovornost zdravstvenih institucija da poštuju usvojene rezolucije i strategije, te da se djeci i trudnicama s dijabetesom obezbijede inzulinske pumpe i kontinuirani mjerači glukoze, čime bi se broj uboda mjesečno sa oko 300, smanjio na 15-20 uboda.

Također, dijabetološka udruženja, pored ostalog traže i da se oboljelima omoguće osnovni lijekovi i trakice za mjerenje šećera u krvi, da svi oboljeli imaju jednaku dijabetološku zaštitu, ali i da se sačini Registar oboljelih od dijabetesa kako bi se mogli stvoriti realni programi rada na osnovu realnih potreba oboljelih.

Podsjećamo, danas je Svjetski dan dijabetesa koji je obilježen u Sarajevu i drugim gradovima u BiH u kojima djeluju lokalna udruženja, kada je održana i tradicionalna „Šetnja za dijabetes“.

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 milliona osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba). 

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije