Detalji optužnice: Kako su se namiještali ispiti na Medicinskom fakultetu

Radiosarajevo.ba
Detalji optužnice: Kako su se namiještali ispiti na Medicinskom fakultetu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv profesora i uposlenika Medicinskog fakulteta u Sarajevu, te drugih osoba-posrednika zbog uzimanja novca u cilju namještanja ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Poznata imena osoba osumnjičene za namještanje ispita na Medicinskom fakultetu

Potvrđene su optužnice protiv Irfana ŠuškeHamde AlićaDike ŠarićAide BičakčićHasana BičakčićaKerima Bičakčića i Valide Hubić.

U optužnici se navodi kako je u periodu mjeseca juna i jula 2017. godine u Sarajevu, Irfan Šuško kao službena osoba u FBiH, obavljajući posao profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u predmetu Histologija i embriologija životinja i čovjeka, u namjeri da primi dar i time sebi i svom prijatelju Hamdi Aliću pribavi protivpravnu imovinsku korist, po prethodnom dogovoru sa njim, predao Aliću telefonski broj od E. H, majke N. H, studentice na PMF-u, te od njeg zatražio da kao posrednik stupi u kontakt sa E.H. i od nje zahtijeva novac da bi u okviru svoje funkcije profesora N. H. omogućio da bez potrebnog učenja i znanja za polaganje ispita položi ispit. 

To joj je i omogućio 3. jula 2017. godine sa namjerom da za sebe i profesora Šušku pribavi novac.

U jutarnjim satima telefonom je Hamdo Alić stupio u kontakt sa E. H., kojoj je rekao da je razgovarao sa profesorom Šuškom i da je profesor poručio da će osigurati da njena kćerka položi njegov ispit, te joj stavio do znanja da je potrebno da donese novac tako što je naglasio da „niko ne radi džaba ni on ni profesor“, te da odmah dođe u Sarajevo, da bi potom E.H. istog dana sjela u autobus i došla u Sarajevo i sa sobom ponijela 1.500 KM u bijeloj koverti, da bi se istog dana u Sarajevu oko 17,00 sati sastala sa Hamdom Alićem u ljetnoj bašti kafića kod tržnog centra Otoka, kada joj je imenovani saopćio da ispiti koštaju od tri do pet hiljada KM, te joj ponovio da dio novca ide profesoru Šuški, a dio njemu.

Nakon toga mu je majka studentice N. H. predala bijelu kovertu u kojoj se nalazio novac u navedenom iznosu, koju je on uzeo i stavio u svoju aktovku, da bi nakon toga odmah u prisustvu E. H. telefonom obavijestio o ishodu sastanka profesora Irfana Šušku, kojem je odnio kovertu s novcem koju je on potom preuzeo ispred ulaza zgrade na Trgu Heroja u Sarajevu, čime su za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od 1.500 KM. 

Dakle, prvoosumnjičeni Irfan Šuško kao službena osoba u FBiH zahtijevao primanje dara i potom primio dar da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smio učiniti, a drugoosumnjičeni Hamdo Alić učestvovao kao posrednik pri traženju i primanju dara od strane službene osobe u FBiH da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smio učiniti.

Šuško se tereti za bludne radnje nad studenticom

U optužnici se Šuško sam tereti da je oko 13,00 sati u Sarajevu, kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u svom kabinetu zloupotrebljavajući svoj položaj profesora na predmetu Histologija i embriologija životinja i čovjeka, navodeći na spolni odnos studenticu N. H. i to nakon što je od njene majke primio dar za polaganje ispita, nakon što je ostao sam sa njom u kabinetu kada je vršila uvid u pismeni rad na navedenom predmetu. 

To ponašanje je kod N. H. izazvalo osjećaj nemoći i stida, uslijed čega je ista pretrpjela stres i traumu te je potom u navedeni kabinet ušla asistentica S.P., a što je iskoristila i oštećena pa u tom momentu napustila kabinet.

Dakle prvoosumnjičeni Irfan Šuško se tereti da je učinio bludne radnje na tijelu druge osobe zadovoljavanjem svoje spolne pohote. 

Namještanje ispita na Stomatološkom fakultetu

Aida Bičakčić, Hasan Bičakčić, Kerim Bičakčić, Dika Šarić, Irfan Šuško i Valida Hubić su neutvrđenog dana u toku ljeta 2018. godine u Sarajevu, svjesni učešća u davanju i posredovanja u davanja mita, htjeli i u istom učestvovali, tako što su sa ciljem da svom sinu Hasanu Bičakčiću omoguće da bez učenja i potrebnog znanja za polaganje ispita položi ispite Patofizu i Anatomiju na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

Aida Bičakčić, majka Hasana Bičakčića, studenta na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, uz znanje i saglasnost svog supruga Kerima Bičakčića i sina, stupila u kontakt sa porodičnom prijateljicom Dikom Šarić, za koju je znala da im putem svojih poznanstava može pomoći da stupe u kontakt sa profesorima na Stomatološkom fakultetu a radi polaganja ispita, te je od nje zatražila posredovanje u polaganju ispita.

Nakon toga Dika Šarić je 26. augusta 2018. godine telefonom stupila u kontakt sa Irfanom Šuškom kojeg je obavijestila da Hasan Bičakčić, student na Stomatološkom fakultetu, treba da polaže Anatomiju upoznavajući ga da će njegova majka Aida Bičakčić za položeni ispit dati dar u većem iznosu novca.

Osmog septembra 2018. godine Šarić je telefonom ponovo stupila u kontakt sa Irfanom Šuškom sa kojim je dogovorila sastanak u zgradi BH Telecoma na 6. spratu na kojem su prisustvovali Aida Bičakčić, Irfan Šuško i Dika Šarić, gdje su se dogovorili o daljim radnjama u pravcu omogućavanja polaganja ispita za studenta Hasana Bičakćića. Potom je Irfan Šuško stupio u kontakt sa profesoricom Anatomije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu  sa kojom je organizovao sastanak 12. septembra 2018. godine u SCC-u, a sve u cilju posredovanja i vršenja utjecaja da omogući pomenutom studentu da nezakonito položi ispit Anatomije, sa ciljem da za sebe pribavi novac.

Nakon toga je o ishodu održanog sastanka obavijestio Diku Šarić telefonski i neposredno dana 13. septembra 2018. godine u nepoznatoj piceriji, te joj prenio da je razgovarao sa profesoricom sa kojom je sve dogovorio i da će ukoliko Hasan Bičakčić bude polagao ispit kod profesorice od nje imati pomoć, ali da je zbog načina polaganja ispita neophodno prethodno osigurati da prilikom polaganja ispita student bude raspoređen kod profesorice.

To je bilo moguće učiniti samo preko Valide Hubić, koja obavlja funkciju tehničke sekretarice na Katedri Anatomije na Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu i koja je zadužena za raspoređivanje studenata stomatologije u odgovarajuće grupe.

Za vrijeme sastanka Dika Šarić je pozvala F. H. i preko nje organizovala sastanak sa Validom Hubić sa kojom se sastala 17. septembra 2018. godine na Medicinskom fakultetu, te postupajući po prethodnom uputstvu profesora Irfana Šuške, od Aide Bičakčić u prostorijama Direkcije BH Telecoma preuzela 300 KM u bijeloj koverti, te se potom istog dana a po prethodnom dogovoru našla sa Hasanom Bičakčićem sa kojim se automobilom uputila do Medicinskog fakulteta UNSA.

Medicinski fakultet u Sarajevu - undefined

Medicinski fakultet u Sarajevu

Zatim je Dika Šarić sama otišla u kancelariju Valide Hubić kojoj je predala bijelu kovertu u kojoj se nalazio novac, u cilju da imenovana prilikom pravljenja rasporeda polaganja ispita za predmet Anatomija rasporedi Hasana Bičakčića da isti ispit polaže kod profesorice, da bi Valida Hubić svjesna zabranjenosti djela i da će u okviru svojih poslova učiniti ono što ne bi smjela učiniti, uzela navedenu kovertu, znajući da se u istoj nalazi novac, sa namjerom uzela dar i sebi pribavila imovinsku korist u visini od 300 KM.

Ona je pri tome govorila da će Hasanu Bičakčiću prilikom izvlačenja ceduljica dati znak na koji način će prilikom izvlačenja profesora izvući profesoricu , da bi nakon toga Dika Šarić o ishodu ovog sastanka obavijestila Irfana Šušku, Aidu Bičakčić i Kerima Bičakčića, koji je bio svjestan davanja mita i posredovanja u davanju mita, i to htio, te koji je ranije u svrhu davanja dara za polaganje ispita Anatomije obezbijedio novac u iznosu od nekoliko hiljada KM i njemu objasnila da će nakon polaganja ispita kod njega u ordinaciju doći Irfan Šuško koji će preuzeti novac, a koji je namijenjen za njegove usluge u posredovanju u iznosu od nekoliko hiljada KM.

Potom je 18. septembra 2018. godine Hasan Bičakčić prilikom prijave ispita i predavanja indeksa, sam otišao u kancelariju kod Valide Hubić i sa njom dogovorio kako da prilikom izvlačenja indeksa izvuće da polaže ispit Anatomije, da bi nakon toga  prilikom polaganja ispita 19. septembra 2018. godine Hasan Bičakčić izvukao pogrešnu cedulju, te nije došlo do realizacije plana za nezakonito polaganje ispita;

Prvoosumnjičeni Irfan Šuško primio je, kako se navodi u optužnici, obećanje dara da korištenjem svog društvenog utjecaja posreduje da službena osoba u FBiH izvrši radnju koju inače ne bi smjela izvršiti. Trećeosumnjičena Dika Šarić, četveroosumnjičena Aida Bičakčić i šestoosumnjičeni Kerim Bičakčić zajedno terete se da su osobi koja ima društveni ili utjecajni položaj obećali nagradu da posreduje da službena osoba u Federaciji izvrši radnju koju nije smjela izvršiti, pod tačkom 3. optužnice navodi se da su zajedno dali dar službenoj osobi da u okviru svoje funkcije učini nešto što ne bi smjela učiniti, a sedmoosumnjičena Valida Hubić tereti se da je primila dar da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smjela učiniti. 

Nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečene mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije