Denis Stojnić: Načelnik misli da je iznad svih drugih institucija

Radiosarajevo.ba
Denis Stojnić: Načelnik misli da je iznad svih drugih institucija
Općina Stari Grad reagovala je danas na objave o preporukama Institucije ombdusmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini u slučaju porodice Stojnić.

Nakon što je Općina Stari Grad pozvala Instituciju ombudsmena da preispita svoje odluke, oglasio se i Denis Stojnić čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Porodica Stojnić želi iznijeti nekoliko činjenica povodom kritika od strane Općine Stari Grad na račun ombudsmena:

1. Jedini smo na području Općine kojima nije dozvoljeno postavljanje ljetnih bašti. Dvije godine zaredom Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša poništava odluke općinskog načelnika kao neosnovane i nalaže Općini ponovno odlučivanje u vezi bašti, a što Općina odugovlači do vremena kada sezona već bude završena, zbog čega ispaštamo mi i naši zaposlenici.

2. Iz priloženog snimka s treće sjednice Općinskog vijeća se vidi da je izmijenjen Zapisnik sa sjednice, što je krivično djelo, ali ne bismo da optužujemo bilo koga zato, jer će na kraju vjerovatno krivac biti "daktilograf". O čemu se zapravo radi? Naime, na snimku se može čuti dopredsjedavajući Općinskog vijeća Irfan Čengić kako čita zaključak kojim se nalaže načelniku Općine da sačini tekst sporazuma o vansudskoj nagodbi i tom prilikom izgovara najbitniju rečenicu koja je izostavljena iz zapisnika, a u kojoj Čengić kaže kako svi već navedeni kvadrati i dogovorene cijene ostaju i za ovaj dogovor, ali se ta rečenica "slučajno izostavlja" te nakon toga načelnik doslovno uduplava već dogovorenu cijenu i kao što ombudsmeni navode, "pod prijetnjom iseljenja vrši pritisak na porodicu Stojnić". Ko će biti krivac za to utvrdit će sud, a hoće li to biti neka nova "Lejla Cerić" ne bismo da prejudiciramo. Žao nam je što je gospodin Jusuf Pušina, kojeg izuzetno cijenimo i poštujemo potpisao taj zapisnik dajući tako prostora načelniku da nas ucjenjuje. U prilogu se nalazi snimak sa sjednice na kojem Irfan Čengić izgovara tu rečenicu koja je bitna, a nema je u zapisniku;

3. Zašto načelnik na konferenciji za novinare nije dozvolio pitanja novinarima već samo pročitao da je Denis dužan toliko i toliko, te je na najniži mogući način udario na svijest građana da se za te pare moglo napraviti mnogo ulica i potpornih zidova, što je čisti populizam, a niti jednom nije spomenuo spor koji se vodi u Općinskom sudu zbog greške u kvadraturi "Tesla puba". Ako nije bilo greške, zašto je načelnik lično nudio vansudsku nagodbu??? Zašto ne dozvoliti pitanje novinarima na konferenciji za novinare? Pametnom dosta;

4. Zašto je na snimku koji se dugo vrti u javnosti načelnik rekao da će nas otjerati iz Starog Grada jer mu ne odgovaramo?! Po kojoj to tački i kojeg zakona on ili bilo ko drugi ima pravo nekoga otjerati? Nadamo se da će se organi koji provode zakon pozabaviti ovim snimkom, jer ovdje ima dosta elemenata za istražiti. Da je to izrekao bilo koji načelnik u bilo kojoj drugoj zemlji, smatramo da se ni dana više ne bi zadržao na funkciji;

5. Zašto je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Samir Muhić iz načelnikove Prve nezavisne liste u alkoholiziranom stanju ( a što trijezan misli, pijan govori) zadnji dan ovogodišnjeg SFF-a pred više svjedoka izjavio "da porodica Stojnić ide iz Sarajeva u Prijedor jer su zločinci, iako je Zdravko Stojnić cijeli rat proveo u opkoljenom Sarajevu kao pripadnik Armije BiH, a Denis Stojnić ranjen i to kao 13-godišnji dječak? Zašto tolika mržnja?

6. Zašto Općina nakon svega poziva Instituciju ombudsmena da se preispita? Jedna rečenica u pismu ombudsmena vrlo jasno prikazuje cijelu situaciju a glasi: "U konkretnom slučaju lični animoziteti su odnijeli prevagu nad interesima građana, iz kojih javni organ i crpi svoja ovlaštenja". Očito je da je načelnika treći mandat "malo ponio", pa misli da je iznad svih drugih institucija, odnosno Suda, policije, Ombudsmena, Ministarstva itd. Koliko poštuje instituciju Općinskog Vijeća govori i podatak da za godinu dana nije prisustvovao niti jednoj sjednici Vijeća. Za kraj bismo mu dali savjet da preispita vođenje naše Općine Stari Grad, jer svu štetu koju je načinio našoj porodici neće on platiti iz svog džepa, nego općinskim novcem, a na kraju uvijek ispaštaju građani. Kao dokaz da je sve izneseno istina, dostavljamo materijalne dokaze u vidu videozapisa", stoji u saopćenju koje potpisuje Denis Stojnić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije