Danas otvaranje porodilišta u Općoj bolnici

Radiosarajevo.ba
Danas otvaranje porodilišta u Općoj bolnici
Foto: Opća bolnica Sarajevo / Porodilište u Općoj bolnici

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju, čije otvaranje najavljeno za danas. 

Opća bolnica je "Prijatelj beba": Moguć porođaj u vodi, ali i na stočiću

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se, budućim  mamama i novorođenčadima u toj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima. Također,  trudnicama se  nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i  prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta, saopćeno je iz te zdravstvene ustanove. 

Studentice ALU od svog džeparca oslikale zidove Odjela pedijatrije u Općoj bolnici

Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže s 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam konfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena  četiri kreveta, CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se  pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i  kondicija ploda.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka  za hitne carske rezove. Do sada  su se ove  operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

Dodaju da je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski  rez može uraditi u roku manjem od 10 minuta.

Uskoro otvaranje pedijatrijskog odjela u JU Opća bolnica

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se satoji od  Odsjeka za ginekologiju i  patologiju trudnoće i  Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je  kadrovski ekipirano. Na  Odjeljenju radi 10 ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U toj  zdravstvenoj ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici  je već 19 godina u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko  kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije