Dan za pamćenje: Djeca migranata i izbjeglica uživala u Pionirskoj dolini

Radiosarajevo.ba
Dan za pamćenje: Djeca migranata i izbjeglica uživala u Pionirskoj dolini
Foto: KJKP Park / U Pionirskoj dolini družila se djeca migranata i izbjeglica

Uljepšati djeci dan, sat, dio života, posebno onoj koja u pratnji roditelja prelaze države i kontinente u potrazi za boljim životom trebala bi biti misija svih nas.

Djeci migranata i izbjeglih lica koja se trenutno nalaze u našem gradu danas je osmijeh vratila popularna sarajevska Pionirska dolina i zoo vrt.

Došli su u goste, na pravo prednovogodišnje druženje, u organizaciji Fondacije "Hastor" i u pratnji njihovih volontera, a Pionirska dolina svoje kapije širom je otvorila za njih.

Već na ulazu znatiželja je vladala grupom od njih tridesetak, nisu marili ni za prohladan vjetar, ni za "uspavane" šarene rekvizite za igru i zabavu na zimskom odmoru, ni za igrališta puna raznih sprava, jer znali su cilj, a on je bio brojne nastambe s raznovrsnim životinjskim svijetom.

Dok su užurbano hrlili stazom prvo su ih pozdravile radoznale lame. Oduševljeno su posmatrali grupu klokana kako "pospremaju" svoje dvorište od opalog lišća. Nije im bilo jasno kako patkama i guskama na obližnjem jezeru nije hladno kupati se zimi. Beba vuk Volfi, spašen ovog ljeta "poželio" je svojim posjetiocima sreću na putu ka boljoj budućnosti. Lije, ko lije mudro su s bezbjedne udaljenosti posmatrale znatiželjne goste.

Stazom uz Koševski potok preslatke goste najviše su oduševile bijele šubare alpaka i lakoća kojoj američki bizon i škotski bikovi nose svojih pola tone teška tijela. Zebre i antilope nažalost nisu propratile prednovogodišnju zabavu, jer hladno je da danas izlaze u dvorište. Povratak je bio još brži, jer čuli su na samom ulazu da beba mrkog medvjeda, popularna Aida, spašena proljetos, ne spava zimski san, nego se kao prava tinejdžerka uselila u dom svojih velikih rođaka Sonje i Seje. Najviše su se zadržali upravo kod nje, jer ih je tako iskrene, a već upoznate sa surovošću života, ganula Aidina tužna priča bez roditelja.

Osmijehe na lica naših dragih gostiju, uglavnom iz Azije, vratila je samo njuška tigrice Nine izbačena kroz prozor svog toplog doma. Iako su je čekali, Nina nije smatrala da treba izlaziti po hladnom vremenu. Zato je tu bio lav Rily, kralj životinja, o kojem su već šaputali od ulaza u zoo vrt. Graja, buka i razdraganost nastali su u objektu u kojem su smješteni lemuri sa svojim ovogodišnjim bebama, usnuli majmuni na "divanu" iznad radijatora, kajman koji se kupao u bazenu sa kornjačama, zelena iguana i albino piton. Nasmijani i zadivljeni trčkarali su od portala do portala, a najemotivnije je bilo što su sami mogli hraniti lemure grožđem. Zabrinuti izviđači merkati odahnuti su kada se graja laganim korakom udaljavala prema dječijem igralištu.

Uživali su i u ljuljaškama, toboganima, klackalicama, pojedini su se okušali i u golfu na mini terenu.

Nasmijani, sretni i makar na kratko rasterećeni slika i doživljaja sa svog životnog puta ka Evropi, otišli su zahvalni prema obližnjem restoranu na ručak i čaj. Oduševljeno su nam rekli da idu u kino, ali da će opet, ako se zadrže u Sarajevu doći s roditeljima da im pokažu šta su sve vidjeli i naučili na današnjoj zabavi u Pionirskoj dolini. Na odlasku vrlo učtivo su se zahvalili čikama i tetama iz Parka, Pionirske doline i Fondacije "Hastor" koji su današnji dan posvetili upravo njima, saopćili su iz KJKP "Park".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije