Dan koji se ne zaboravlja: Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavice

Radiosarajevo.ba
Dan koji se ne zaboravlja: Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavica

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 23. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Danas su 23 godine od reintegracije sarajevskog naselja: Hej Grbavice, rano ljuta... 
Željini Manijaci parolom podsjetili na reintegraciju Grbavice

Delegaciju Općine Novo Sarajevo je predvodio općinski načelnik Nedžad Koldžo, zajedno sa predstavnicima mjesnih zajednica sa reintegrisanog područja, predstavnicima boračkih udruženja. Cvijeće su položila i Fatihu proučila i djeca nekoliko sarajevskih osnovnih škola. 

Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavica - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba/ Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavice

Načelnik Koldžo je nakon polaganja cvijeća na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, poručio kako se danas obilježavaju 23 godine od povratka prostora Grbavice, tačnije dijela općine Novo Sarajevo, u ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine, nakon četiri godine okupcije, odnosno agresije. 

"Ono što je najvažnije u čitavom programu obilježavanja je činjenica da ovom prilikom odajemo i dužno poštovanje svim poginulim, osnosno žrtvama terora koji je vladao u to vrijeme na Grbavici", kazao je Koldžo. 

Dodao je kako je ovo svakako i momenat kada se treba prisjetiti i svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su dali svoje živote boreći se za slobodu ovih prostora. 

Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavica - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba/ Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavice

"Ono što također, smatramo vrlo značajnim jeste da ovdje dovedemo i dosta naše djece koja trebaju znati šta je to bilo na Grbavici, sa željom i ciljem, ne da ih naučimo da mrze bilo koga, nego jednostavno da znaju historijiske činjenice i da prateći ta iskustva ne dozvole da se takve stvari više nikada i nikome ne ponove", zaključio je Koldžo. 

U okviru obilježavanja 23. godišnjice reintegracije pomenutih naselja planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, zatim u spomen-parku Vraca, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici. 

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo. 

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije