Dan kada je granata prekinula snove sarajevske djece koja su se sankala

Radiosarajevo.ba
Dan kada je granata prekinula snove sarajevske djece koja su se sankala
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjećanje na djecu Sarajeva

Danas se navršava 26 godina od stravičnog masakra u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je ubijeno šestero mališana, a povrijeđeno njih još šestoro. Djeca su stradala dok su se sankala...

Poznat kao Masakr u ulici Bosanska (kod broja 4), dogodio se 22. januara 1994. u 13.40. Masakr je počinjen s tri granate koje su ispaljene sa agresorskih položaja.

Toga dana su ubijeni: Indira Brković (1982.), 11 godina; Jasmina Brković (1989.), 4 godine; Mirza Dedović (1986.), 8 godina; Danijel Jurenić (1981.), 12 godina; Nermin Rizvanović (1981.), 12 godina; Admir Subašić (1986.), 7 godina.
Sjećanje na djecu Sarajeva - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sjećanje na djecu Sarajeva

Tokom agresije na BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, agresorske snage su počinile nekoliko masakra nad lokalnim stanovništvom, ne samo u glavnom gradu, nego na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prilikom činjenja ovih zločina, agresori nisu gledali ko je žrtva, niti su birali lokaciju, koju napadaju. Napadali su civile, djecu, žene, starce, te su bombardirali, palili i rušili vjerske i zdravstvene objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije