"Čista rijeka Miljacka": Projekt koji će biti realiziran u 32 općine FBiH i RS-a

N. K.
"Čista rijeka Miljacka": Projekt koji će biti realiziran u 32 općine FBiH i RS-a

Projekt Čista rijeka Miljacka je skraćeni naziv za širi projekt Čiste vode cijele sarajevske kotline, čiji je strateški cilj poboljšanje i očuvanje kvalitete vode u vodotocima, zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice u Reljev, a čija realizacija bi uskoro trebala početi.

Kako je rečeno za Radiosarajevo.ba, realizacijom ovoga projekta na području 32 općine oba entiteta BiH postiže se i ispunjenje ostalih ciljeva, kao što su promocija turističkih lokaliteta uz rijeku Miljacku, razvoj ekološke svijesti, i sl.

"Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA d.o.o. Sarajevo, u partnerstvu s Gradom Sarajevo i Gradom Istočno Sarajevo, općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, opštinama Pale i Istočni Stari Grad i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo do sada je realizirala I fazu projekta, odnosno angažmanom konzorcija, u periodu od 2010. do 2012. godine je urađena, a potom 2012. godine i usvojena studija pod nazivom Projekt Čista rijeka Miljacka, rekli su za Radiosarajevo.ba u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

ciscenje_sarajevo_korito_miljacka_ilustracija_centar_oktobar_2017_RSA3.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kroz ovaj projekt definirane su i slijedeće konkretne aktivnosti i mjere kao što su:

  • Rješavanje kanalizacione infrastrukture,
  • Prečišćavanje industrijskih, kanalizacionih, sanitarnih i drugih otpadnih voda,
  • Uklanjanje i sanacija divljih deponija i ostalih deponija koje na bilo koji način negativno utiču na kvalitet voda,
  • Zaštita, regulacija i uređenje vodotoka, sa posebnim osvrtom na regulisani dio rijeke Miljacke i njene pritoke u gradu Sarajevu,
  • Sprečavanje nelegalne eksploatacije šljunka iz vodotoka,
  • Procjena uticaja postojećih i planiranih hidro-energetskih postrojenja,
  • Definisanje ekološki prihvatljivih protoka,
  • Uspostava stalnog monitoringa po područjima,
  • Definisanje sistema upravljanja kvalitetom voda,
  • Unapređenje ekološke svijesti lokalnog stanovništva,
  • Usaglašavanje domaće postojeće zakonske regulative sa standardima EU,
  • Stimulisanje organske poljoprivrede,
  • Sprečavanje ilegalne sječe,

"Projekt Čista rijeka Miljacka, urađen je na nivou studijske dokumentacije, a kao naznačajnije područje izdvaja sliv rijeke Miljacke koji obuhvata geografsko područje ispod planina Romanije i Jahorine, Mokranjsku zaravan, Paljansku zaravan, kanjon rijeke Miljacke do Bentbaše, te istočni dio Sarajevske kotline do Sastavaka“, kazali su nam u Fondu.

ciscenje_sarajevo_korito_miljacka_ilustracija_centar_oktobar_2017_RSA2.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Prema ovom projektu, prekomjeran stepen onečišćenja je posebno izražen u dijelu sliva rijeke Miljacke u sklopu šireg gradskog područja Sarajeva, koji se dentificirao kao najveće ekološko žarište u cijeloj regiji.

"S jedne strane, na području Federacije BiH, postojeći kolektor u Butilama nije dovoljan, jer prikuplja 70 posto fekalnih voda, što znači da se ostatak otpadnih voda ispušta direktno u rijeku Miljacku, bez prethodnog tremana", ističu iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Rješavanjem navedenih problema u slivu rijeke Miljacke prioritetno, te zajedno s implementacijom aktivnosti na slivnim područjima susjednih rijeka: Dobrinje, Željeznice, Zujevine i neposrednog sliva Bosne, projekat doprinosi postizanju strateškog cilja – osiguranja i očuvanja kvalitete vode rijeke Bosne.

Podsjećamo, Fond za zaštitu okoliša FBiH također je potpuno obnovio i kapitalne generacijske projekte poput Toplovoda Kakanj-Sarajevo, te izgradnju kolektora grada Mostara na lijevoj i desnoj obali zahvaljujući kojem će se sve otpadne fekalne vode prestati izlijevati u Neretvu, odnosno, bit će očišćene najmodernijim uređajem u jugoistočnoj Europi poslije čega će u Neretvu biti ispuštena mikrobiološki potpuno čista voda. Isto je učinjeno s tokom Neretve u Konjicu i s tokom rijeke Une u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije