Četiri velika gradilišta na području općine Stari Grad

Fena
Četiri velika gradilišta na području općine Stari Grad

Četiri velika gradilišta otvorena su jutros u općini Stari Grad Sarajevo, a ukoliko sve bude realizirano po planu za šest mjeseci u ovoj općini bit će otvorena prva javna podzemna garaža, nove prostorije rekonstruisanog Doma zdravlja Stari Grad, sportska sala za OŠ "Edhem Mulabdić", a novi izgled dobit će i zgrada Općine Stari Grad.

Projekti su vrijedni više od 13 miliona KM, a finansira ih Općina Stari Grad kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

„Sa ova četiri projekta općina Stari Grad postaje najveće gradilište u Kantonu Sarajevo. Ovo su projekti koji su konkretni i opipljivi i to ćete i vidjeti u narednih nekoliko mjeseci“ izjavio je ranije načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Radove izgradnje podzemne garaže i sportske sale izvodi firma Džekos d.o.o. koji su prethodnih dana izvodili pripreme gradilišta. U ulici Avdage Šahinagića izmješten je parking, taxi stajalište, kontejneri, demontirane klupe, a čitav prostor je ograđen. Zbog radova je na snazi izmijenjeni režim saobraćaja. Na toj lokaciji za šest mjeseci bit će izgrađena podzemna garaža na dvije etaže, sa 155 parking mjesta i višenamjenskim nadzemnim trgom sa klupama, dječijim mobilijarom, scenom za održavanje manifestacija.

Jutros je počelo i rušenje stare i nefunkcionalne sportske sale OŠ "Edhem Mulabdić" u ulici Konak. Radove izvodi firma Džekos d.o.o., a plan je za pet mjeseci na ovoj lokaciji sagraditi novu salu sa većom visinom i više prirodnog osvjetljenja, te boljim rasporedom prostorija. Osim sportske dvorane, predviđeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave.

Radove na rekonstrukciji objekta Doma zdravlja Stari Grad, gdje je zbog povećanja obima zdravstvenih usluga bilo neophodno povećati kapacitet objekta, izvodi firma ITC Zenica. I na ovoj lokaciji izvedeni su pripremni radovi, a iz Doma zdravlja naglašavaju da neće biti prekida u pružanju usluga pacijentima. Radit će se i sanacija podruma i krova, te zamjena stolarije, a radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci.

Ista firma izvodi radove i na "utopljavanju" zgrade Općine Stari Grad. Na zgradi će se raditi zamjena otvora, termoizolacija fasade i poda, zamjena kotla i energenata, rasvjetnih tijela i bravarije. Rok za završetak svih radova je šest mjeseci.

Načelnik Hadžibajrić je prilikom potpisivanja ugovora sa ovim izvođačima radova istakao da je postupak odobravanja kreditnih sredstava trajao više od pet godina, a 2018. konačno su završene potrebne procedure odobravanja kredita na višim nivoima vlasti i proveden javni poziv za prijavu zainteresovanih ponuđača za izvođenje radova.

„Procedura odobravanja kreditnih sredstava trajala je dosta dugo, ali je postupak izbora izvođača radova proveden prema procedurama kreditora, Saudijskog fonda za razvoj, što je bila olakšavajuća okolnost“ kazao je Hadžibajrić, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije