Prijedlozi zakona o obrazovanju: Neograničeni mandati direktora su neprihvatljivi

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Prijedlozi zakona o obrazovanju: Neograničeni mandati direktora su neprihvatljivi
/ Osnovna škola "Pofalići"
U ponedjeljak, 10. aprila zakazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu su Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo.

U povodu ovoga Centri civilnih inicijativa (CCI), Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – KO Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat srednjeg obrazovanja BiH – KO Kantona Sarajevo, te Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo prezentirali su primjedbe na navedene zakone, ali i prijedloge za unapređenje bez kojih ovi zakonski projekti ne trebaju dobiti podršku u Skupštini KS-a. 

Navedeni zajednički prijedlozi bi, između ostaloga, prevenirali politizaciju i druge oblike neprimjerenog utjecaja pojedinaca ili grupa na upravljanje školama, ali i na ukupni obrazovno-odgojni proces. 

Oni smatraju da se na retrogradan način uređuje postupak imenovanja i trajanja mandata direktora osnovnih i srednjih škola, kao i sastav školskih odbora, čime se obrazovanje u velikoj mjeri politizira i daje u ruke nekolicini pojedinaca iz političkih stranaka. Složni su - neograničeni mandati direktora su neprihvatljivi.

"U prvi plan ovih zakona stavljeni su stranački i interesi pojedinaca kojima se želimo suprotstaviti. Napravili smo paket aranžman koji drukčije tretira izbor direktora, ograničava njihov mandat... Bez ovog paketa, zakoni ne mogu dobiti podršku", mišljenja je Adis Aarapović, koordinator za odnose s medijima CCI.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i član Glavnog odbora SSS BiH, poručio je danas da ne žele političke aktivne ljude na čelu škola.

"Ne libimo se reći da nekolicina direktora s više mandata ne smije biti više u tim školama jer su ih politizirali", pojasnio je.

Predsjednica Vijeća roditelja KS-a Jasminka Kalman kazala je kako je u interesu učenika, roditelja i nastavnika da se usvoji ovaj paket aranžmana  jer će na taj način biti zaštićena njihova prava.

"Političke partije dužne su da stvore uvjete i programe koji će osigurati odvijanje obrazovnog procesa. On mora biti depolitiziran. Od svih direktora, samo se jedan trenutno bira na konkursu", izjavio je Faruk Bešlić, predsjednik SSOKS.

Na konferenciji je prisustvovao Franjo Rener, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za područja Kantona Sarajevo te je poručio vijeće da podržava depolitizaciju mandata direktora.

"Pozivam nadležne da u obrazovno-odgojnom sistemu surađuju s poslodavcima i zapošljavaju kadrove koji su nam potrebni, a ne da stvaraju kadrove koji će završiti na birou. Politiku moramo izbaciti iz obrazovnog sistema. Političari moraju posvetiti veću pažnju talentima kojih imamo mnogo. Nekako se čini da se političari ustručavaju da ih pohvale i podrže kako bi brže napredovali", kazao je Nijaz Skenderagić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije