Zanimljivost na Baščaršiji: Antikviteti kao svjedoci prošlih vremena

J. Ć.
Zanimljivost na Baščaršiji: Antikviteti kao svjedoci prošlih vremena
U Sarajevu, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini, još uvijek postoje i rade antikvarnice, radnje u kojima možete naći predmete iz svakodnevne upotrebe, a koji su svjedoci kako su se u nekim prošlim vremenima, cijenili kvalitet i ljepota izrade.

Restaurantika Babić, smještena nedaleko od Baščaršijskog trga, jedna je od rijetkih antikvarnica koje još posluju u gradu.

Nakon što uđete u antikvarnicu, imate osjećaj da se nalazite u nekim prošlim vremenima. Pitali smo vlasnicu Selmu Babić koja na početku razgovora za Radiosarajevo.ba pojašnjava zašto se odlučila da baš otvori antikvarnicu.

"Dugi niz godina bavili smo se sličnim poslom, za koji se može reći da je iz ljubavi prema starinama već prerastao u porodičnu tradiciju", kazala je.

U njenoj antikvarnici se mogu naći markice, novčanice, predmeti koji potječu iz perioda bivše Jugoslavije, suveniri koji se tiču Zimskih olimpijskih igara 1984. godine te predmeti koji svjedoče o opsadi Sarajeva, poput vojnih obilježja, tablica i raznih oznaka koji najviše plijene pažnju turista i originalno pakovanje cigareta Fabrike duhana Banja Luka.

Vlasnicu smo pitali i koji je "najstariji", a koji "najmlađi" predmet u radnji.

"Najstarije su novčanice i dokumenti koji datiraju iz Otomanskog vremena, a najmlađi predmet su pasoši koji se ne koriste i predmeti iz proteklog rata u BiH", kazala je Babić.

antikvarnica_antika_RSA12.jpg - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Tokom turističke sezone obim posla je nešto veći, dok su strani turisti najčešći kupci. 

"Kupci su nam uglavnom stranci koji više cijene starine. Ono što ih još zanima jesu novčanice i suveniri Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, zatim markice kao i stari fotoaparati", istaknula je.

Najskuplji predmet koji je ova antikvarnica posjedovala jeste zlatni novčić iz Otomanskog vremena čija vrijednost je bila 9.000 KM.

antikvarnica_antika_RSA14.jpg - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Ovdje se nalaze predmeti za svačiji džep i ukus. Cijene variraju pa tako možete kupiti predmete od jedne marke do nekoliko hiljada maraka. Predmeti su u dobrom stanju i sačuvani", kazala nam je Selma Babić. 

Prema Zakonu o antikvitetima, antikvitetom se smatra predmet stariji od 100 godina u trenutku kada se njegova vrijednost razmatra. Predmeti koji su vrijedni skupljanja, a još nisu stariji od 100 godina, smatraju se kolekcionarskim predmetima.

Za utvrđivanje vrijednosti antikviteta obično se koristi kratica RADAR ili u prijevodu REPAS - rijetkost, estetika, poželjnost, autentičnost i super očuvanost.

Rijetkost je možda najznačajnija stavka koja definira vrijednost nekog antikviteta. Uzima se u obzir koliko je komada originalno proizvedeno, koliko očuvano, koliko u toj seriji, boji, obliku i slično. Poželjnost definira koliko ljudi bi trenutno na tržištu željelo kupiti taj predmet. Autentičnost je također bitna osobina antikviteta.

A predmeti koji se mogu naći u antikvarnici porodice Babić u velikoj mjeri ispunjavaju spomenute uvjete.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije