Građani Sarajeva: Taksistima je posao ugrožen, a cijene nisu toliko visoke

J. Ć.
Građani Sarajeva: Taksistima je posao ugrožen, a cijene nisu toliko visoke
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jasmina iz Sarajeva
Najave Udruženja Sarajevo Taksi o poskupljenju usluga obistinile su se proteklog vikenda, a građani Sarajeva su ostali iznenađeni ovom uslugom.

Kako smo ranije pisali, start taksi vožnje u vozilima Sarajevo taxija umjesto dosadašnjih 1.50 KM košta 1.90 KM, a pređeni kilometar umjesto 1 KM je 1.20 KM.

Tim povodom ekipa portala Radiosarajevo.ba pitala je građane šta misle o poskupljenju taksi usluga. 

Dvije djevojke iz Sarajeva, Jasmina i Gana, smatraju da ovo povećanje cijena predstavlja prevelik namet za kućni budžet građana. Jasmina je navela kako je logičan slijed da povećanjem cijena goriva poskupe i cijene taksi usluga.

Jasmina iz Sarajeva - undefinedJasmina iz Sarajeva (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

"To je jednostavan odnos - ako je poskupilo gorivo, sasvim je normalno da će i taksisti podići cijene, jer ljudi imaju svoje troškove. Problem je u gorivu", mišljenja je Zekir Fazlić, penzioner iz Sarajeva. 

gradjani_anketa_Sarajevo_taxi_RSA3.jpg - undefined
Zekir Fazlić (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Istoga je mišljenja i Marija Pavlović, penzionerka iz Sarajeva, koja je istaknula kako su sarajevski taksisti građanima uvijek na usluzi.

"Cijene i nisu toliko visoke s obzirom na to koliko je posao taksistima ugrožen, kao i njihova borba s ilegalnim taksistima", istaknula je Marija Pavlović.

gradjani_anketa_Sarajevo_taxi_RSA4.jpg - undefined

Marija Pavlović (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Slučajni prolaznik bio je i Dino iz Sandžaka koji nam je otkrio kako su cijene goriva kao i taksi usluge, za razliku od Srbije, dosta jeftinije u Bosni. 

Podsjećamo, građani Kantona Sarajevo od proteklog vikenda za usluge kompanije Sarajevo Taksi će plaćati veće cijene. Naime, cijene taksi usluga ove kompanije su povećane, zbog kako navode, poskupljenja goriva na našem tržištu.

S druge strane, privatne taksi kompanije na području Kantona Sarajevo koje pružaju taksi usluge, ne namjeravaju povećati svoje cijene. Ova informacija za Radiosarajevo.ba je potvrđena iz nekoliko kompanija koje pružaju taksi usluge na području KS-a.

"Žuti taksi neće povećati svoje cijene sad za sada, jedino ako dođe do još nekih poskupljenja, onda bismo možda razmatrali tu opciju. Bez obzira što su kolege to učinile, mi još uvijek ne razmišljamo o tome", kazao je Jasmin Zajko iz kompanije Žuti taksi.

Haris Mujčinović iz Holand Companyja ističe kako još uvijek nisu 100 posto sigurni da neće povećati cijene te da bi se to moglo dogoditi u slučaju da svi poskupe.

"Ako svi podignu cijene, mi ćemo to onda učiniti posljednji. I ranije smo čuli da će doći do povećanja cijena taksi usluga, ali, eto, to se neki dan obistinilo. Gledat ćemo da to ne radimo, ali ćemo morati ukoliko se svi odluče na taj korak", rekao je Mujčinović.

I kolege iz kompanije Kale taksi imaju isti stav te napominju građane kako neće doći do poskupljenja njihovih usluga bez obzira na novonastalu situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije