Ambasadori Njemačke, Švedske i UK zasadili stabla i posjetili Saburinu kuću

Radiosarajevo.ba
Ambasadori Njemačke, Švedske i UK zasadili stabla i posjetili Saburinu kuću
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Aleja ambasadora

Ambasadori Njemačke, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva - Margaret Uebber, Johanna Strömquist i Matthew Field, danas su zasadili lipe u sarajevskoj Aleji  ambasadora, saopšteno je iz Općine Stari Grad.

Domaćin ambasadorima je bio načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Samir Muhić i njegovi zamjenici Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin.

Kako je saopšteno, ambasadorica Uebber je prošli mjesec posjetila Općinu i tom prilikom izrazila želju da zasadi stablo, te posjeti Saburinu kuću.

"Još u junu mjesecu ove godine, prije zvaničnog preuzimanja funkcije ambasadorice, moja prethodnica Christiane Constanze Hohmann mi je pokazala ovo mjesto kao i njegovu priču. Jako sam počastvovana što sam dobila priliku biti dio ove prelijepe tradicije", rekla je ambasadorica Uebber.

Aleja ambasadora - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Aleja ambasadora

Švedska ambasadorica Strömquist do dolaska u Bosnu i Hercegovinu nije imala priliku saditi stablo u ulozi visokog predstavnika svoje zemlje.

"Moje stablo lipe, kao i stabla prethodnih pet švedskih ambasadora, simbolizuju jako dobre veze Švedske i Bosne i Hercegovine", istakla je.

Aleja ambasadora - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Aleja ambasadora

Ambasador Field se, kako je saopšteno, zahvalio ovoj lokalnoj zajednici na datoj prilici i časti.

"Često volim trčati na ovoj prelijepoj šetnici i uživam u tišini koja ovdje vlada. Uvijek čitam natpise na pločama drugih ambasadora, a mnogi od njih su istinski prijatelji ove zemlje. Nadam se da ću i ja to postati nakon isteka mandata ovdje", izjavio je britanski ambasador.

Aleja ambasadora - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Aleja ambasadora

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je ovo posljednja sadnja lipa u 2019. godini tokom koje je 17 ambasadora zasadilo stabla - zajedno sa današnje tri.

"Trenutno imamo 205 posađenih lipa, a posebno sam sretan što je danas lipu zasadila njena ekselencija iz Kraljevine Švedske Johanna Strömquist, s obzirom da vlada te nama prijateljske zemlje u potpunosti finansira izgradnju velikog i modernog park igrališta nedaleko od mjesta sadnje", izjavio je načelnik Općine Stari Grad.

Ambasadori su posjetili i nacionalni spomenik Saburinu kuću.

Ova kuća potiče iz 18. vijeka i ona je izvanredan i reprezentativan primjer tradicionalne stambene gradnje u Bosni od 16. do kraja 19. stoljeća. Oni koji dođu u ovaj objekat mogu vidjeti muški dio Saburine kuće poznat kao selamluk, dok ženski više ne postoji - a jedan njegov dio, nazvan haremluk je početkom 20. stoljeća prenesen u etnografsku zbirku Zemaljskog muzeja. Fotografije haremluka izložene su danas i pokazane gostima u avliji Saburine kuće, saopšteno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije