Alipašina džamija uskoro će zasjati u novom ruhu

S. H.
Alipašina džamija uskoro će zasjati u novom ruhu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području KS

Alipašina džamija u Sarajevu uskoro će biti adaptirana i rekonstruirana.

Alipašina džamija, savršeno harmonična i prema čovjekovoj mjeri građena

Vlada Kantona Sarajevo je dala 15 hiljada konvertibilnih maraka za adaptaciju i rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika BiH u srcu Sarajeva.

Naime, u Sarajevu je danas potpisan sporazum o rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području KS kojeg je potpisao ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić.

 "Nedavno smo završili unutrašnje oslikavanje Careve džamije, te smo poželjeli da isto uradimo u Alipašinoj džamiji, kao i da je adaptiramo i rekonstruiramo. Stoga smo aplicirali prema Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu, nakon čega je Vlada omogućili da nam da dio sredstava da taj projekat završi", rekao je Zahiragić navodeći kako je ovo još jedna uspješna saradnja između Medžlisa Islamske zajednice i Vlade, ali i resornih ministarstva, općina itd.

Ministar Filipović je istakao kako ranije ove stavke nije bilo u budžetu Ministarstva, ali su odlučili da je pripoje jer žele pomoći da se zaštite kulturno-historijski objekti u gradu.

Imaju namjeru pomoći i drugim vjerskim zajednicama, stoga će već danas uslijediti potpisivanje istog sporazuma sa Jevrejskom zajednicom i njenim predsjednikom Borisom Kožemjakinom. 

"Pored religijskog ova džamija je važna i zbog kulturno-historijskog aspekta, na tome se temelji ", prokomentirao je Filipović navodeći kako ovaj projekat označava samo početak saradnje.

Nakon Alipašine džamije, u planu je rekonstrukcija munare bistričke džamije koja se malo nagela, te završavanje radova na rekonstrukciji Baščaršijske džamije koja je u toku, otkrio je za Radiosarajevo.ba Jusuf Zahiragić istakavši kako su im to prioriteti za ovu godinu. 

U srcu Baščaršije skrivena jedna od najljepših sarajevskih džamija

Za narednu godinu imaju u planu povećati budžetska sredstva u čemu će imati pomoć resornih ministarstava kako bi zaštitili važne kulturno-historijske i religijske objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije