Alarmantno: Sve veći broj mladih odustaje od obrazovanja i želi napustiti BiH

S. H.
Alarmantno: Sve veći broj mladih odustaje od obrazovanja i želi napustiti BiH
U Sarajevu je predstavljena "Analiza rezultata istraživanja potreba i problema mladih Kantona Sarajevo".

Ova analiza koju je napravio Institut za razvoj mladih KULT predstavljena je na konferenciji za medije u zgradi Kantona Sarajevo na kojoj je govorio ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović, te predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT - Katarina Vučković i Šeherzada Halimić.

"Ovo istraživanje obuhvatilo je više oblasti: obrazovanje, nauka, socijalne potrebe mladih, sigurnost, zapošljavanje itd. Prema popisu stanovništva u Sarajevu živi oko 83.000 mladih u dobi od 15 do 29 godina i najveći problem mladih je nezaposlenost. Zbog tog problema mladi ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje, ne opredjeljuju se za ulazak u bračne odnose i zasnivanje porodice. Stoga ovi rezultati predstavljaju potrebe mladih u Kantonu Sarajevo i od toga će zavisiti strateški ciljevi mladih u KS-u koji će biti objedinjeni u jednom strateškom dokumentu na osnovu urađenog presjeka stanja. Taj dokument ukazat će na položaj mladih u KS-u", rekao je ministar Kazazović.

"Mladi su iznimno važan, ako ne i najvažniji dio društva, i obično se o njima govori u negativnom kontekstu. Iznenađeni smo nekim rezultatima istraživanja, poput smanjenog broja srednjoškolaca što je opet pokazatelj odlaska mladih, nezasnivanja porodica, opadanja stope nataliteta, ne samo u Kantonu Sarajevo, već je to slika društva u kojem živimo", rekla je Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT, te je apelirala na Ministarstvo da u proces izrade strateškog dokumenta budu uključeni mladi koji su nosioci svih tih strateških pravaca.

Članica Instituta KULT Šeherzada Halimić predstavila je zaista alarmantne podatke ovog istraživanja.

Jedan od najviše zabrinjavajućih podataka je da je broj srednjoškolaca u KS-u od 2013. do 2015. godine pao za 23 posto, te da je najveći pad upisa srednjoškolaca zabilježen u strukovnim školama.

S druge strane, broj studenata je povećan za 2,13 posto, no iz Instituta upozoravaju da ti podaci ne trebaju zavarati s obzirom na to da veliki broj studenata dolazi iz drugih gradova.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, mladi su nezadovoljni obrazovanjem najviše zbog nedostatka praktične nastave, no ipak veći problem predstavlja prerano napuštanje obrazovanja jer mladi smatraju jer u njemu ne vide smisla.

Što se tiče nezaposlenosti, nezaposleno je oko 50 posto mladih u KS-u, odnosno svaka 7. zaposlena osoba je mlađa od 30 godina. Istraživanje pokazuje da mladi uglavnom rade na pozicijama gdje su plaće manje (poput ugostiteljskih objekata). Također, podaci pokazuju da je zaposlen veći broj muškaraca nego žena, ali i da mladi ne rade posao za koji su se obrazovali.

Veliki broj omladine do posla dolazi podmićivanjem ili vjeruje da to tako mora, a postoji i veliki broj mladih ljudi koji bi pokrenuli vlastiti biznis, ali za to nemaju nikakav poticaj.

Socijalna briga mladih u Kantonu Sarajevu je također zabrinjavajuća jer mladi žive u porodicama koje primaju prosječne plaće, te nemaju nikakvu mogućnost da doprinose kućnom budžetu niti da imaju bilo kakva lična primanja, makar za džeparac. Oko 12 posto mladih u KS-u je vjenčano, a tek osam posto ih ima djecu.

Mladi uglavnom žive u stanu ili u kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja. Iako za mlade u KS-u postoji mogućnost uzimanja stanova po povoljnim cijenama, mladi i dalje nemaju te prilike.

Također, mladi posjeduju zdravstvenu zaštitu uglavnom preko roditelja/staratelja, a u toku godine oko 50 posto njih obavi sistematski pregled kao redovnu kontrolu.

Podaci pokazuju da mladi nisu nezadovoljni podrškom vlasti sportskim sadržajima, ali da kulturnim sadržajem nisu zadovoljni. Rezultati istraživanja su pokazali da mladi uglavnom ne idu u kina, pozorišta itd, ali iz Instituta napominju da je s obzirom na visoke cijene ovih sadržaja za mlade to i shvatljivije.

Zbog finansijskih mogućnosti, mladi slabo i putuju. Najviše putuju po BiH, uglavnom u Mostar, Tuzlu, Zenicu i Konjic, eventualno u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, i to ili u posjete rodbini ili turistički.

Najveći problem predstavlja to što bi oko 37 posto mladih otišlo u inozemstvo zauvijek, 34 posto mladih bi otišlo na duži period kada bi im se za to pružila prilika, a već 18 posto mladih je poduzelo konkretne korake za odlazak iz zemlje.

Mladi su zainteresirani i za politiku, uglavnom na nivou BiH, pa i na lokalnom nivou, dok ih entitetska vlast i EU ne zanimaju.

Rezultati su pokazali i da se većina mladih informira preko interneta, te da slobodno vrijeme provode u kafićima, šetnji, gledanju televizije i čitanju knjiga.

Naročito je zabrinjavajuće da oko sedam posto mladih sedmično posjećuje kladionice, šest posto ih to radi tri do pet puta sedmično, a tri svaki dan. Ti podaci pokazuju da sve veći broj mladih postaje ovisno o kockanju.

U ovom istraživanju prvi put je provedeno ispitivanje o sigurnosti mladih gdje je utvrđeno da je najzastupljeniji oblik nasilja kod mladih međuvršnjačko nasilje, pa tek onda drugi vidovi nasilja poput psihičkog, fizičkog i nasilja u porodici.

Nakon što su predstavljeni rezultati istraživanja, iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a je napomenuto da će se početi raditi na izradi strateškog dokumenta na nivou KS-a s realnim i lako provodljivim ciljevima, te da će se raditi na izdvajanju budžetskih sredstava iz svih resora za pomoć mladima, ali i da će se njihov status regulirati kroz zakone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije