Alarmantno stanje kvalitete zraka u Sarajevu: Skaka sazvao vanredni kolegij!

K. S.
Alarmantno stanje kvalitete zraka u Sarajevu: Skaka sazvao vanredni kolegij!

Alarmantno stanje zraka u Sarajevu i opasnosti koje on nosi za zdravlje stanovnika, povod je današnjeg vanrednog kolegija Gradske uprave Grada Sarajeva kojim je predsjedava gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

"Na kolegiju će biti razmotrene mjere za rješavanje krizne situacije sa zagađenjem zraka", kratko je za Radiosarajevo.ba rekao Abdulah Skaka.

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini ima instaliran mjerač kvalitete zraka i prema podacima za 11.00 sati iznos opasnih čestica bio je PM 2.5 261 AQI, što znači da je zrak izuzetno opasan po zdravlje.

Predstavnik Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Zdravko Kujundžija izjavio je za Radiosarajevo.ba da roditelji već tri godine apeluju prema odgovornim ljudima u Kantonu Sarajevo da se riješi ovaj problem.

"Ovo je najveći politički i društveni problem, jer ispaštaju svi, naročito djeca. Oni bi da štede na mjerama oko zagađenja zraka pa će sutra veliki novac izdvajati na liječenje ljudi zbog komplikacija nastalih zagađenjem. Mi živimo u 21. vijeku i danas stručnjaci precizno mogu izmjeriti koliko je zrak zagađen i koliko je to opasno po zdravlje ljudi. Apelujem na Ministarstvo obrazovanja KS, premijera, odgovorne ljude da poduzmu hitne mjere", istakao je Kujundžija.

Prema njegovim riječima, vlasti imaju dobro razrađen akcioni plan i mjere za rješavanje problema zagađenja zraka, ali vlasti ništa ne čine na tome.

"Nisam čuo ovih dana da je iko od nadležnih uopće spomenuo problem zagađenja zraka", ogorčen je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije