Ajnadžić: Želimo da budemo na usluzi građanima i investitorima

Radiosarajevo.ba
Ajnadžić: Želimo da budemo na usluzi građanima i investitorima
Općina Centar Sarajevo pristupila je procesu certifikacije za Općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

U okviru dvodnevne posjete evaluacione komisije Općini Centar, evaluatori Goran Dodig i Josip Tomičić održali su u petak sastanak i sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem.

Sastanku su prisustvovali i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina te saradnici iz općinskih službi koji čine BFC tim Općine Centar.
Naime, primarni cilj posjete evaluacione komisije je utvrđivanje napretka Općine u prikupljanju dokumentacije, te savjetodavna pomoć.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, a namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude budućim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj.

Ovaj program pruža općinama jasne smjernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi treba da ispune niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Evaluator Dodig kazao je da je jedan od preduvjeta za dobivanje BFC certifikata sinergija i zajednički rad svih općinskih službi.

"Po završetku današnjeg dana dobit ćete preporuke koje bi trebali usvojiti u što kraćem vremenskom periodu kako bismo mogli sačiniti preliminarni izvještaj sa ocjenom stepena ispunjenja kriterija i konkretnim preporukama za potrebna unapređenja. Po dobivanju preliminarnog izvještaja na raspolaganju ćete imati od šest do osam mjeseci za implementaciju preporuka i dostavljanje dodatne/dopunske dokumentacije. Zadatak Verifikacione komisije predstavlja završnu, konačnu procjenu ispunjenosti kriterijuma za certifikat. Ukoliko Finalni evaluacioni izvještaj pokaže da Općina Centar ispunjava zahtjeve BFC SEE kriterijuma u dovoljnoj mjeri za dobijanje certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, organizuje se jednodnevna posjeta Verifikacione komisije", rekao je Dodig

Načelnik Ajnadžić je iskazao spremnost Općine Centar da uloži maksimalne napore koji vode ka unapređenju poslovnog okruženja.

"Želim istaći zadovoljstvo zbog međusobne saradnje. Općinska administracija će preuzeti kao obavezu da sve što je definisano kroz ovaj projekat implementira u strukturama općinskih službi, kako bi stvorila povoljno poslovno okruženje i pojednostavila procedure koristeći pozitivne primjere iz okruženja. Sve smjernice koje nam date pokušat ćemo primijeniti u što kraćem vremenskom periodu jer želimo biti na usluzi našim građanima i potencijalnim investitorima. Veoma ozbiljno shvatamo ovaj proces, i želimo dobiti potvrdu da je ova lokalna zajednica opredijeljena za ekonomski razvoj i poboljšanje ambijenta za život i rad svih njenih građana. Svjesni smo da je certifikat priznanje za kvalitet, ali i obaveza Općine u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja", istaknuo je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije