Ajnadžić klinikama za ginekologiju i porodiljstvo donirao 10.000 KM

Radiosarajevo.ba
Ajnadžić klinikama za ginekologiju i porodiljstvo donirao 10.000 KM
U prostorijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo (KCUS) danas je potpisan protokol o realizaciji granta ovoj zdravstvenoj ustanovi u iznosu od 10.000 KM koje je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta.

 U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime KCUS-a generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović.

Riječ je o grantu za sufinansiranje nabavke računara i printera za potrebe Discipline za ginekologiju i porodiljstvo, koju čine Klinika za ginekologiju i Klinika za porodiljstvo.

"Današnje potpisivanje protokola je samo nastavak veoma uspješne saradnje Općine Centar s KCUS-om. Također želimo pokrenuti proceduru nabavke dva potrebna aparata za hemodijalizu, koje bismo donirali Kliničkom centru i nadam se da ćemo to realizirati u prvom kvartalu naredne godine, kako bismo poboljšali uvjete liječenja naših sugrađana, što nam je u konačnici i zajednički cilj", objasnio je Ajnadžić.

Ovom prilikom su predstavnici Općine Centar i Kliničkog centra razgovarali o tri velika zajednička projekta, čija realizacija je planirana za narednu godinu. Riječ je o izgradnji kružnog toka i podzemne garaže u krugu Kliničkog centra te izgradnji Doma penzionera na Nahorevu.

Dogovoreno da se u narednom periodu potpiše memorandum o saradnji između Općine Centar i KCUS-a. Prvi zajednički projekt o kojem je razgovarano je izgradnja kružnog toka i proširenje saobraćajnice između ulica Asima Ferhatovića, Safeta Pašalića i Bolnička.

Općina Centar je osigurala finansijska sredstva i ukoliko svi preduvjeti budu ispunjeni do januara, početak realizacije ovog projekta je planiran za april naredne godine. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da Uprava KCUS-a odobri izuzimanje jednog dijela zemljišta. 

Također je za ovaj projekt potrebno ukloniti montažni objekat u kojem je smještena Klinika za dermatovenerologiju, obaveza koju je Općina Centar preuzela na sebe, a spremna je pomoći i obnovu prostorija gdje bi radila ova klinika. Uz riječi zahvalnosti za današnju donaciju ali i za sveukupnu saradnju, direktorica Izetbegović je dodala: "Predložili smo, između ostalog, da se u okviru realizacije projekta izgradnje kružnog toka izgradi i novi lijepi park u kojem bi pacijenti i posjetioci Klinike za ortopediju mogli provoditi vrijeme".

Također je razgovarano o izgradnji objekta podzemne garaže u krugu KCUS-a, gdje bi finansijer bila Općina Centar. Podzemna garaža bi u slučaju elementarnih nepogoda i proglašenja vanrednog stanja bila korištena kao sklonište za smještaj civila. Tema današnjeg razgovora je bila i izgradnja Doma penzionera na Nahorevu, na zemljištu koje je u vlasništvu KCUS-a, gdje bi Općina Centar kao pripremu ovog projekta finansirala sanaciju klizišta na toj lokaciji.

 

Današnjem potpisivanju protokola prisustvovala je direktorica Discipline za ginekologiju i porodiljstvo KCUS+a doc. dr. Fatima Gavrankapetanović–Smailbegović, a u ime Općine Centar Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije