Admir Katica: Kantonalni MUP-ovi su primorani da iznalaze rješenja za migrante

Radiosarajevo.ba
Admir Katica: Kantonalni MUP-ovi su primorani da iznalaze rješenja za migrante

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica sa saradnicima danas se u Bihaću susreo s premijerom Mustafom Ružnićem, ministrom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nerminom Kljajićem i policijskim komesarom Mujom Koričićem.

Ministar Katica tokom ove posjete informisao se o problemima s kojima se susreće policija u Unsko-sanskom kantonu, a po pitanju migrantske krize.

Prema zakonima u BiH institucije na državnom nivou isključivo su nadležne za pitanja migracija, viza i azila, a posebno Ministarstvo sigurnosti BiH. No, na nivou BiH ne postoji strategija upravljanja migrantskom krizom pa su ministarstva unutrašnjih poslova na nivou kantona prinuđena da iznalaze najpodesnija rješenja za kontrolu posljedica ovog stanja, zaključeno je na sastanku.

Katica i Kljajić naglasili su da će kantonalna ministarstva zahtijevati od Federalnog MUP-a da formira odgovarajuće tijelo koje bi imalo zadatak da koordinira aktivnostima kantonalnih ministarstava po ovim pitanjima.

"Vlada KS će, pak, u cilju preveniranja svih mogućih sigurnosnih rizika, ali i u smislu rješavanja humanitarnih pitanja kao što su smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita migranata, a što zahtjeva multisektorski pristup, formirati koordinaciono tijelo koje će uključivati resorna ministarstva, javne ustanove, nevladin sektor i druge organizacije koje imaju dodira s ovom problematikom. Također, tražit ćemo da se u Operativni štab za pitanja migracija u BiH, a koji je formiran na nivou države, uključe i predstavnici MUP-a KS", istakao je ministar unutrašnjih poslova KS.

Katica je na sastanku naglasio da iako se BiH susreće s problemom migrantske krize, stanje na području Kantona Sarajevo, ako izuzmemo pojedinačne slučajeve, nije alarmantno kao u Unsko- sanskom kantonu.

Ministar je prisutne na sastanku upoznao da prema evidencijama Uprave policije od 1. marta prošle do 31. januara ove godine, dakle u periodu od 11 mjeseci, migranti su na području Kantona Sarajevo počinili ukupno 56 krivičnih djela, a od kojih preovladava imovinski kriminal.

Katica se na kraju sastanka zahvalio Vladi i ministru unutrašnjih poslova USK za upućivanje njihovih policijskih službenika u februaru ove godine u Sarajevo kako bi pomogli sarajevskim policajcima na rješavanju slučaja „Edin Gačić“ te izrazio nadu da će se dobra saradnja i razmjena iskustava ova dva kantonalna MUP-a nastaviti i u budućnosti.

"Došao sam u Bihać da otvorim saradnju između dvije Vlade, Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo po pitanju migranata, ali i po pitanju drugih sigurnosnih izazova. Mi smo zainteresovani za saradnju i spremni smo pružiti pomoć Vladi USK koja im je neophodna kada je u pitanju migrantska kriza, jer za to imamo resurse i Unsko-sanski kanton bi trebalo i može računati na tu vrstu pomoći", kazao je na kraju Katica.

Nakon sastanka Katica je obišao centre gdje su smješteni migranti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije