Struka o planiranim tornjevima na Pofalićima: Zazidavate nas u okove neznanja

Radiosarajevo.ba
Struka o planiranim tornjevima na Pofalićima: Zazidavate nas u okove neznanja
Foto: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine / Regulacioni plan Kvadrant C1 - Marijin-Dvor

Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine je komentarisala namjeru da se u sarajevskom naselju Pofalići, kod zgrade Energoinvesta, grade tri nebodera od kojih bi jedan imao 19 spratova.

Reakcija Asocijacije je uslijedila nakon što je Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu, 30. januara, usvojilo izmjene i dopune regulacionog plana Kvadrant C1 - Marijin-Dvor.

"Ponukani poražavajućom viješću da je na prostoru u blizini zgrade Energoinvesta, Općina Novo Sarajevo, planirana izgradnja tri objekta, spratnosti prizemlje + 19, prizemlje + 16 i prizemlje + devet etaža, Asocijacija arhitekta u Bosni i Hercegovini izražava svoju duboku zabrinutost nastavkom trendova izgradnje visokih objekata, bez koneksta i utvrđenih potreba, koji svoje uporište dobivaju svakodnevno u planskim dokumentima koji se izrađuju, usvajaju i donose, doslovno – u magli", istakli su.

Grad Sarajevo gradi spomenik borcima HVO-a, a odobrene i gradnje novih nebodera

Podsjetivši na iznimnu zagađenost zraka, poručili su sljedeće:

"Prostor se POPUNJAVA neutaživom glađu investitora, čiji se apetiti opravdavaju raznim i ponavljajućim izmjenama i dopunama planske dokumentacije."

Smatraju da, kako su naveli, pitanje gradnje ovakvih objekata, potrebe za njima, urbanističkom postavkom koja je ponuđena, te kontekstom u koji se smještaju, može biti predmetom akademskog izučavanja.

Iz Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine su ukazali da javnost još više treba biti zabrinuta zbog:

"Pomanjkanja senzibiliteta ka planiranju, jeste zanemarivanje osnovnih prava na učešće javnosti u procesima planiranja prostora."

Podsjetili su i na sljedeće:

"Stanovništvo Bosne i Hercegovine ima nizak prag učešća u javnom diskursu i neizgrađenu kulturu i znanje o mogućnostima djelovanja na odluke o tome šta, kad i gdje se gradi. Međutim, zabrinjava činjenica da se osnovne demokratske alate koji su zagarantovani zakonskom regulativom – primjedbe iznesene u toku javne rasprave, a koju moraju provoditi i Nosioc pripreme i izrađivač Plana, u potpunosti zanemaruje, te se više na njih i ne odgovara."

Samir Fazlić: Kvadrant C1 je SDA-ov pucanj u pluća Sarajeva

Zatim su se osvrnuli na saobraćajno rješenje.

"Saobraćajno rješenje koje je ponuđeno i u konačnici usvojeno, a koje je uspostavljeno na način da saobraćajno poveže novoplanirane objekte sa postojećim saobraćajnicama, predviđa izgradnju nove saobraćajnice preko zemljišta koje je u vlasništvu Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Predstavnici Kampusa su u pisanoj formi izrazili nezadovoljstvo ovom činjenicom, argumentujući da za potrebe Kampusa i njegovog razvoja, ova saobraćajnica nije potrebna, odnosno, ona je ograničavajući faktor. Odgovor na svoju primjedbu nikada nisu dobili, a usvojeno rješenje je suprotno potrebama vlasnika zemljišta", tvrde iz Asocijacije.

Postavili su i sljedeća pitanja:

"Zašto se objekti koji će biti izgrađeni na privatnom zemljištu, sa privatnim kapitalom i za privatnog investitora povezuju sa postojećim saobraćajnicama, preko zemljišta koje je u javnom vlasništvu, suprotno mišljenju i stavu vlasnika? Da li je postojalo drugačije i prihvatljivije rješenje, kojim bi se očuvala površina unutar Kampusa? Zašto se na primjedbe iznesene u toku javne rasprave više niti ne odgovara? Pitanja je mnogo, adrese na koju idu postoje, ali odgovori izostaju."

Imali su i poruku za javnost:

"Drage kolege, naručioci, potpisnici, nijemi posmatrači i struko: bez obzira kako ga zvali, bio on nebeski ili šesti, činjenica je da ne gradite i stvarate, već nas zazidavate u okove svoje ambicije i neznanja. Ovaj Grad je imao višedecenijsku kulturu vrhunskog planiranja, da ne zalazimo u prošle epohe, u kojim je pravo na zrak i prostor bilo neizostavno. Od nje danas ne preostaje više gotovo ništa. Gradnja je nama svima hljeb nasušni, ali pod koju cijenu ga kupujemo i prodajemo, s tim treba svima nama preživjeti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije