U Novom Sarajevu gradit će se sedam novih kružnih tokova: Gdje i kada?

Hajrija Avdić
U Novom Sarajevu gradit će se sedam novih kružnih tokova: Gdje i kada?
Pixabay / Ilustracija
Na području općine Novo Sarajevo planirana je izgradnja sedam kružnih tokova.

Kako kažu iz ove sarajevske općine, novi kružni tokovi će se graditi u cilju rasterećenja i ubrzanja cirkulacije saobraćaja u svim smjerovima kretanja vozila na području Novog Sarajeva.

Jedna od lokacija za novi kružni tok je naselje Trg Heroja, na spoju ulica Aleja Lipa – Porodice Ribar – na istočnoj strani novoizgrađenog saobraćajnog izlaza/ulaza iz tog naselja.

"Osnovni cilj izgradnje kružnog toka na predmetnoj lokaciji jeste povećanje sigurnosti saobraćaja. Općina Novo Sarajevo je već ranije izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju kružnog toka, kojom se podrazumijeva i izgradnja nove saobraćajne veze s postojećim parking prostorom ispred zgrade Loris, iz razloga što će se projektom nastavka izgradnje Južne longitudinale isti u potpunosti zatvoriti na južnoj strani", rekli su iz ove sarajevske općine za Radiosarajevo.ba.

Očekuje se potpisivanje Sporazuma o sufinansiranju između Općine Novo Sarajevo i Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

"Vrijednost Sporazuma iznosi 291.000,00 KM od čega Općina sufinansira izvođenje radova 2/3, dok Ministarstvo učestvuje u sufinansiranju 1/3 od ukupne vrijednosti. Direkcija za puteve će provesti proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova, nakon čega se očekuje potpisivanje i zajedničkog Ugovora", istaknuli su iz Novog Sarajeva.

Planirana je izgradnja dva kružna toka u naselju Pofalići, i to jedan kružni tok na spoju ulica Put Života – Hamdije Čemerlića, kojim će se rasteretiti saobraćaj motornih vozila u svim pravcima kretanja a posebno iz pravca naselja Pofalići. Drugi kružni tok na spoju ulica Pofalićka – Humska – ispred fabrike duhana.

"Trenutno je pri samom kraju izrada projektne dokumentacije za oba kružna toka – izvedbeni projekti koje je naručila Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Nakon izrade projektne dokumentacije, znat će se ukupan iznos sredstava potrebnih za implementaciju oba projekata kružnog toka, a što se očekuje potpisivanje zajedničkog Sporazuma o sufinanasiranju između Općine Novo Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo", govore iz ove općine.

Izgradnja kružnog toka planirana je i u naselju Čengić-Vila, i to na spoju ulica Nedima Filipovića – V Transferzala.

"Općina je već ranije uradila projektnu dokumentaciju i dobivena je potrebna saobraćajna saglasnost Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo. Projekt je upućen prema Direkciji za puteve kao nadležnom upravitelju za obje saobraćajnice. Za narednu godinu se planira izvođenje radova na pomenutom projektu", rekli su te istaknuli da se očekuje sufinansiranje izvođenja radova između Općine Novo Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Izgradnja tri kružna toka planirana je i na trasi Južne longitudinale i to kod pekare „AS“, na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Zvornička i Topal Osman-paše – Zvornička.

"Pored izgradnje ovog kružnog toka ispod pekare 'AS', na trasi Južne longitudinale planirana je izgradnja još dva kružna toka, i to na spoju Hamdije Čemerlića – Zvornička i Topal Osman-paše – Zvornička. Početak radova se očekuje u ovoj godini", kazali su iz Općine Novo Sarajevo.

U narednoj godini bit će izgrađeni i kružni tok na trasi i Transferzale.

"U toku je izrada projektne dokumentacije, urađen je idejni projekt, radi se izvedbeni projekt", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije