Sjećanje / Mališani s Grbavice položili cvijeće na Most Olge i Suade

20. 03. 2017. u 11:55:00 J. Ć.

Shares:0

Reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavica, koja je pod okupacijom agresora bila pune četiri godine, izvršena je 19. marta 1996. godine.

Tim povodom, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica, predstavnici Općine Novo Sarajevo, predstavnici boračkih populacija i učenici iz Osnovne škole Kovačići s reintegriranog područja, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje most Suade Dilberović i Olge Sučić odali su počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Danas, dan poslije reintegracije Grbavice, prije 21. godinu načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kratko je prisutne podsjetio na značaj ovog datuma.

"Reintegracija Grbavice značajna je za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, a ulice su bile neprepoznatljive", istaknuo je načelnik.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca,19. mart, ujedno je, kazao je Koldžo, i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Također, cvijeće je položeno i počast odata na spomen-obilježju Gornji Kovačići, Grbavica, logorašima (Grbavica), te na spomen parku Vraca i Šehidskom mezarju Kovači.

Podsjećamo, tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva.

Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad svim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum s Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Datum reintegracija Grbavice, ali i Vraca i Kovačića, značajan je za sve građane Sarajeva, jer su im ova naselja "vraćena" nakon četiri ratne godine.

Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, jedan od simbola Sarajeva - stadion Grbavica bio je uništen, a ulice su bile neprepoznatljive. 

Prema svjedočenju građana koji su se 19. marta 1996. godine među prvima vratili u ova naselja, Grbavica, Kovačići i Vraca bili su neprepoznatljivi, podsjećali su na Hirošimu. Ulice su bile zatrpane smećem, na svakom koraku osjetio se garež, a u mnogim stanovima gorjela je vatra i kroz prozore šikljao gust crni dim.

Osjećaji su tog dana bili pomiješani - radost među građanima zbog povratka u svoje stanove nakon 1.425 dana provedenih u drugom dijelu grada i tuga zbog onoga što ih je dočekalo pri povratku.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca,19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

NEMA KOMENTARA