Sarajevo / Sjećanje na borce 105. motorizovane brigade Armije RBiH

16. 02. 2017. u 10:40:00 J. Ć., F. Z.

Shares:0

Brojne delegacije i boračka udruženja danas su u okviru obilježavanja 24. godišnjice 105. motorizovane brigade Armije RBiH položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima u haremu Alipašine džamije i na mezaru Alije Izetbegovića.

Uz odavanje počasti, minutu šutnje i učenje Fatihe saborcima, šehidima i hrabrim mališanima, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić istaknuo je da neće dozvoliti da se sjećanje na njih izbriše, ali da su svakako zajednička i bolja budućnost prioritet.

"Naši saborci iz 105. motorizovane brigade Armije BiH su nas obavezali da moramo zbog generacija koje dolaze osigurati stabilnu, prosperitetnu i europsku državu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da imamo potencijala da to dovedemo do kraja", rekao je Ajnadžić, koji je bio general Armije RBiH i Vojske FBiH.

Također, cvijeće je položeno i počast odata na spomen-obilježju Vječna vatra, spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, 1992-1995, pomoćnom stadionu Koševo, te Groblju sveti Marko, sveti Josip, Lav i Humka.

U nastavku dana bit će upriličena i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti odata počast poginulim pripadnicima 105. brigade i predstavljen ratni put ove brigade, te uručivanje simboličnih novčanih donacija za članove 50 porodica pripadnika 105. motorizovane brigade.

Podsjećamo, ova brigada je formirana 18. februara ratne 1993. godine.

NEMA KOMENTARA