Katalonija: Očekuju se novi izbori

Radiosarajevo.ba
Katalonija: Očekuju se novi izbori

Predsjednik Katalonije je rekao da će najvjerovatnije u ponedjeljak, 11. januara, raspisati nove izbore, iako će napor da se formira koalicija za nezavisnost Katalonije vjerovatno trajati do pred same izbore, javlja danas EUobserver.

''U ponedjeljak ću potpisati odredbu za raspisivanje novih izbora'', rekao je predsjednik Artur Mas.

Nije mogao prevazići zastoj koji je nastao nakon regionalnih izbora 27. septembra, koji su strankama koje se zalažu za nezavisnost omogućili većinu u Katalonskom parlamentu.

Iako su se ove stranke dogovorile o rezoluciji koja je proglasila „početak procesa za stvaranje nezavisne države Katalonije kao republike“, nisu mogle oformiti vladu.

Vođa stranke desnog centra, Mas, treba podršku stranke krajnje ljevice, s čijim članovima nema mnogo toga zajedničkog osim cilja da se otcijepe od Španije.

Antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) želi da nezavisna Katalonija prestane biti članica Evropske unije i NATO-a, i kritizirala je Masovu politiku štednje. CUP je saopćio da je spreman podržati koalicionu vladu s Masovom Demokratskom konvergencijom Katalonije (CDC), ali ne s Masom na čelu.

Stranka krajnje ljevice je na septembarskim izborima dobila deset mjesta od 135 u parlamentu. Mas treba podršku njihove dvojice parlamentaraca, ali nakon nekoliko krugova glasanja stranka je odlučila ne dati podršku Masovoj koaliciji, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije