Evropska unija ukida ekonomske i finansijske sankcije Iranu

Radiosarajevo.ba
Evropska unija ukida ekonomske i finansijske sankcije Iranu

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije saopćila je da će EU ukinuti ekonomske i finansijske sankcije Iranu.

Ova odluka je uslijedila nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izvještaju navela da je Iran ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma koji je u ljeto prošle godine postigao sa šest svjetskih sila, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je istu odluku o skidanju sankcija Iranu od Sjedinjenih Američkih Država objavio američki državni sekretar John Kerry.

"Multinacionalne ekonomske i finansijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju. Ovaj istorijski dogovor je izuzetno čvrst i fer i zadovoljava zahtjeve svih zainteresovanih strana. Poslužiće napretku regionalnog i međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti", kazala je Mogherini.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina.

Isto tako Iran je obećao obustaviti sve programe koji razvijaju nuklearno naoružanje u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija. No, ukoliko Iran na bilo koji način prekrši sporazum sankcije će ponovo stupiti na snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije