Znate li koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Beču?

Radiosarajevo.ba
Znate li koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Beču?
Grad Beč objavio je svoju statističku knjigu za 2016. godinu "Beč u brojevima" koja na 24 stranice i kroz osam poglavlja donosi najvažnije podatke o glavnom gradu Austrije.

U Beču danas živi 1,8 miliona ljudi, od čega žene čine 51,5 posto stanovništva. Ukupno 181 državljanstvo zastupljeno je u Beču, a poslije austrijskog (72,6 posto) najviše je osoba s državljanstvima Srbije (4,1 posto), Turske, Njemačke, Poljske i Rumunije. Potom slijede osobe s državljanstvom BiH (1,2 posto) i Hrvatske (1,1 posto).

Prosječna starost žene pri rođenju prvog djeteta je 29,5 godina, a najpopularnija imena za dječake i djevojčice su David i Anna.

Od ukupne gradske površine od 41.487 ha, zelene površine prema aktuelnoj statistici imaju udio od 45,1 posto, a vode 4,7 posto. Širom grada nalazi se 854 igrališta za djecu i 857 parkova.

Prema "Big Mac – Indexu", u Beču je potrebno raditi 12 minuta za kupovinu ovog McDonaldsovog proizvoda. Poređenja radi, u Berlinu je potrebno 13, Briselu 16, Rimu 18, a Madridu 19 minuta.

Bruto društveni proizvod Beča iznosi 84,2 milijarde eura, odnosno 47.300 eura po glavi stanovnika. Prošle godine u Beču se nastanilo 175 međunarodnih firmi, od čega najviše iz Njemačke, Mađarske i Italije. Ostvareno je 93 milijarde direktnih stranih investicija, od toga 42,3 posto iz EU, 21,1 posto iz Rusije i 11,1 posto iz SAD-a.

Ostvareno je 14,3 miliona noćenja, od čega pojedinačno najviše iz Njemačke.

Kada je riječ o saobraćaju, najveći udio ima javni prijevoz sa 39 posto, zatim individualni prijevoz automobilom sa 27 posto i pješačenje s istim udjelom. Biciklisti čine sedam posto svakodnevnog saobraćaja.

Četiri najposjećenije znamenitosti u gradu su dvorac Schönbrunn, Zoološki vrt Schönbrunn, Austrijska galerija Belvedere i Prirodnjački muzej.

Kada je riječ o obrazovanju, Beč je prema aktuelnim pokazateljima s ukupno 195.337 studenata najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području. Još jedan odličan podatak za Beč je da je 97,3 posto sve djece ispod šest godina smješteno u neku od odgojno-obrazovnih ustanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije