Žižek: Osovina zla formira se u Europi, a u njoj su i Slovenija i Hrvatska

Radiosarajevo.ba
Žižek: Osovina zla formira se u Europi, a u njoj su i Slovenija i Hrvatska
Foto: Wikipedia / Slavoj Žižek
Slavoj Žižek, jedan od najznačajnijih filozofa i intelektualaca današnjice je u autorskom tekstu za “Independent” ukazao na veliku opasnost koja se nadvija nad Europom u čijem korjenu se nalazi antisemitizam.

Žižek se osvrnuo na dan 24. oktobra 2017. godine, kada je premijer Mađarske Viktor Orban, nazvao Centralnu i Istočnu Europu (CEE) "zonom bez migranata". To je tvrdio na proslavi godišnjice mađarske revolucije, koja je započela 23. oktobra 1956. godine.

“Poljaci, Česi, Slovaci, Rumuni i Mađari trebalo bi da se ujedine u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravičnu, kršćansku i slobodnu Europu”, zaključio je Orban i upozorio: "Nikada ne smijemo potcjenjivati moć mračne strane", pozivajući se na serijal "Ratovi zvijezda" dok je govorio o zavjerama onih koji stoje iza “migrantske invazije” i rekao je da oni “nemaju čvrstu strukturu već duboke mreže”.

Bilo kakva povezanost Orbanovih ‘zona bez migranata’ i starih nacista koji teže stvaranju ‘zona bez Jevreja’ je, naravno, čisto granična”, rekao je Žižek za "Independent".

“Takav je bio slučaj u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenačkih desničarskih nedeljnih časopisa gdje smo mogli da čitamo: ‘George Soros je jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena’ odgovoran za ‘invaziju negroidnih i semitskih hordi, a samim tim i za sumrak u EU ... on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, europskog čovjeka’. Njegov cilj je izgradnja ‘dugine koalicije koja se sastoji od društvenih margina kao što su pederi, feministi, muslimani i kulturni marksisti koji mrze posao’, koji bi zatim izvršili ‘dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Evrope’”, navodi filozof.

Kako je rekao ta “odvratna fantazija spaja antisemitizam i islamofobiju i nas suočava sa paradoksom cionističkog antisemitizma”.

“Sjetite se Andersa Breivika, norveškog masovnog ubice antiimigrantskog stava: on je bio antisemita, ali i pro-izraelski nastrojen, pošto je država Izrael prva linija odbrane protiv širenja muslimana - on čak želi da ponovo izgradi Hram Jerusalima. Njegov stav je da su Jevreji OK sve dok ih nema previše”, piše Žižek.

On je rekao da je Breivik shvatio taj “ultimativni paradoks” cionističkog antisemite i da se danas tragovi takvog stava mogu naći kod američkih alternativnih desničara i kod samog Orbana.

“Ubrzo nakon što je u govoru napao Sorosa, Orbana je posetio Netanijahu, a ubrzo su našli zajednički jezik: napad na Sorosa je u redu ako podržite Izrael. Netanijahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere”, kaže Žižek.

Kako je rekao važno je primjetiti da je prvo inostrano putovanje američkog predsjednika Donlada Trampa bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju i Izrael ako se ako to “kombinuje sa trijumfalnim prijemom egiptaskog predsjednika El Sisija u Bijeloj kući”, mogu se vidjeti kako nastaje nova "osovina zla" na Bliskom istoku sa potpunom podrškom SAD: Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat.

Najnoviji brutalni pritisak na Katar bio je prvi veliki čin ove osovine, vjerovatno kazna za ulogu Al Jazeere u arapskom proljeću”, rekao je on.

Međutim ukazao je i na formiranje još jedne osovine zla to u našoj blizini.

“I na sličan način, grupa zemalja koje je Orban nabrojao i koje se odupiru prihvatanju izbeglica formira još jednu novu ‘osovinu zla’: Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češku Republika, Poljska, baltičke zemlje, a sada se tu mora dodati čak i Austrija. Najuznemiravajući aspekt ovde je nevoljnost Europe da iskaže jasan stav u vezi sa ovom osovinom: bilo da omogući svojim zemljama članicama da usvoje vlastitu politiku u pogledu izbjeglica ili da usvoje efikasne mjere protiv onih koji krše zajednička pravila. Orban, koji je prije par godina tretiran kao odbačen, sada je ne samo tolerisan, već sve više postaje uzor. Ovo je veoma opasan znak za Europu”, kaže Žižek.

Kako je rekao, prostor za ove "zastrašivače" poput Orbana otvorili su ekonomski i politički kompromisi evropskih centara moći.

Populisti popunjavaju prazninu koju je otvorila evropska neoliberalna tehnokratija, tako da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Europu od spoljnih i posebno unutrašnjih neprijatelja”, rekao je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije