Ministar unutrašnjih poslova o Merkel: Ne mogu više raditi s tom ženom

Radiosarajevo.ba
Ministar unutrašnjih poslova o Merkel: Ne mogu više raditi s tom ženom
EPA / Angela Merkel
U sporu između njemačkih sestrinskih stranaka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) o vraćanju izbjeglica s granica nema nagovještaja pomirenja.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU) u jednom intervjuu naglasio da njegova stranka ne želi izazovvati političku krizu, ali i ne odustaje od zahtjeva za odbijanje izbjeglica na njemačkoj granici.

Za to vrijeme, kancelarka Angela Merkel (CDU) pokušava ugovoriti sastanak na vrhu o toj temi s nekoliko članica EU koji bi trebalo da se održi prije redovnog samita EU 28. i 29. juna.

Kako saznaje njemački Velt, Zehofer je u četvrtak na internom sastanku CSU kome su prisustvovali predstavnici u vladi i predsjednik poslaničkog klouba CSU u Bundesetagu, dva puta rekao o Merkel: "Ne mogu više da radim s tom ženom."

"Nikome u CSU nije u interesu da sruši kancelarku, razbije zajednicu frakcija CDU/CSU, ili da razbije koaliciju. Želimo najzad perspektivno rešenje za odbijanje izbjeglica na našim granicama.", rekao je Zehofer za Bild am Sonntag.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer izrazila je da vjeruje da je moguće postići dogovor.

"Uvjerena sam da se CSU neće zatvarati pred funkcionalnim dogovorima. CDU i CSU imaju zajednički cilj da manje ljudi preko granice uđe u Njemačku",  izjavila je sekretarka CDU-a za Bild am Sonntag.

Kako saznaje Bild, za to su već započeli konkretni planovi. Merkel navodno priprema samit nekoliko članica EU, koje, kao i Njemačku, posebno pogađa izbeglička kriza, kao što su Njemačka, Italija, i Austrija.

Dok Angela Merkel teži europskom rješenju, Zehofer želi odbijanje migranata na samoj granici, nezavisno od EU. Njegova stranka je kancelarki dala rok do ponedeljka za pristanak, kada će zatražiti saglasnost predsjedništva svoje stranke za svoje namjere.

Ukoliko plan sprovede u djelo, bio bi to politički napad na Angelu Merkel. Da li će ona to prihvatiti, ili otpustiti ministra ostaje da se vidi. Ukoliko isključi Zehofera iz vlade, to bi molo značiti i kraj koalicije, piše Berliner Zeitung.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije