Zagađen zrak ubija više od pola miliona Europljana godišnje

Anadolija
Zagađen zrak ubija više od pola miliona Europljana godišnje
Zagađenje zraka izaziva više od 500.000 prijevremenih smrti godišnje u Evropi, bez obzira na blago poboljšanje kvaliteta, saopštila je u srijedu Evropska agencija za okoliš (EEA) u svom godišnjem izvještaju.

Iako su podaci o poboljšanju kvaliteta zraka ohrabrujući, agencija sa sjedištem u Kopenhagenu navodi da je zagađeni zrak i dalje vodeći okolišni uzrok preuranjenje smrti.

EEA u posljednjem izvještaju navodi da je 2014. godine 520.400 preuranjenih smrtnih slučajeva u 41 europskoj zemlji izazvano zagađivačima vazduha nastalim spaljivanjem fosilnih goriva, što je u odnosu na 2013. manje za oko 30.000.

Od toga, četiri od pet smrti (428.000) su direktno povezane sa prisustvom PM2,5 čestica u zraku, kojima je izloženo čak 82 posto urbanog stanovništva u EU.

"Europska komisija je posvećena rješavanju problema i pomaganju državama članicama da kvalitet zraka koji udišu njihovi građani odgovara najvišim standardima", naveo je u saopštenju Karmenu Vella, evropski komesar za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo, prenosi portal The Local.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije