Vjenčanje za 10.000 eura: Zašto su Čehinje najpoželjnije nevjeste na Kosovu

Radiosarajevo.ba
Vjenčanje za 10.000 eura: Zašto su Čehinje najpoželjnije nevjeste na Kosovu

Jana (28) iz Južne Češke prošle je godine putovala u Frankfurt. Zbog udaje za muškarca kojeg nikad ranije nije vidjela. Ali, nije joj smetalo previše. Udala se da bi zaradila novac. 

Desetine čeških žena i devojaka izumile su brz način da jednostavno dođu do novca. Udati se u inostranstvu za stranca koji želi dobiti stalnu boravišnu dozvolu u zemlji, ali vlasti ga žele protjerati.

Prema podacima češke Nacionalne centrale za borbu protiv organiziranog kriminala (NCOZ) u toj zemlji, umjesto dosadašnje prakse sklapanja lažnih brakova Čehinja sa strancima, postoji novi trend lažnih udaja državljanki Češke u drugim zemljama EU.

List "Mlada fronta dnes“ navodi da takve "bračne usluge" muškarci iz Turske i s Kosova Čehinjama plaćaju do 10.000 eura, kako ne bi bili deportirani iz EU.

Podsjeća se da je u martu prošle godine češka policija upala u nekoliko kuća na sjeveru zemlje, pri čemu je uhapšeno pet osoba, četvoro iz Češke i jedan s Kosova.

Češkom tužilaštvu grada Libereca stigao je zahtjev njemačkih vlasti da im predaju muškarca s Kosova, za kojeg se ispostavilo da je bio organizator lažnih brakova koje su Čehinje sklapale u Njemačkoj s muškarcima s Kosova koji su željeli da ostanu u toj zemlji.

Portparol NCOZ Jaroslav Ibehej kazao je da je "Čehinjama kao državljankama EU administrativno osiguravan posao i boravak u Njemačkoj, a njihovi muževi su pak na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Njemačkoj po osnovu spajanja porodica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije