Visoki predstavnik EU Borrell poslao ohrabrujuću poruku za BiH

4
Radiosarajevo.ba
Visoki predstavnik EU Borrell poslao ohrabrujuću poruku za BiH
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije, Josep Borrell sastao se danas u Briselu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Pozdravio je njihovu kolektivnu opredjeljenost ka postizanju napretka Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, kao i predvođenju napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

U tom pogledu, visoki predstavnik Borrell pohvalio je nedavne važne odluke donesene u Bosni i Hercegovini, koje su omogućile održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pozitivne korake prema potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, kao i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik Borrell ohrabrio je članove Predsjedništva da potiču okruženje u kojem je moguće postići jedinstvo i dogovor smanjenjem političkih tenzija i promovisanjem pomirenja.

Visoki predstavnik Borrell potaknuo je članove Predsjedništva da i dalje budu predani provedbi reformi koje će omogućiti da BiH napreduje ka Evropskoj uniji. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju situacijom u oblasti migracija, uspostavljanjem održivog sistema za migracije i azil.

Visoki predstavnik Borrell je pozdravio dobru saradnju na suzbijanju pandemije COVID-19. Istakao je važnost pozitivnih regionalnih dešavanja. Evropska komisija će u oktobru predstaviti vrlo značajan Ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnom oporavku Zapadnog Balkana i približavanju regiona Uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije