Viktor Orban poručio da će Mađarska podržati Poljsku

Radiosarajevo.ba
Viktor Orban poručio da će Mađarska podržati Poljsku
/ Facebook
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova zemlja smatra da je snažna Poljska ključan dio centralnoevropske grupe unutar Europske unije i da će blokirati svaku akciju kojom bi se suspendovalo poljsko pravo glasanja u Uniji.

Orban je rekao da je Poljska, koja se našla na udaru kritika Brisela zbog reforme pravosudnog sistema, nepravedno kritikovana.

Mađarska, kako je poručio, neće podržati pokretanje Člana 7 Lisabonskog sporazuma.

Moramo jasno staviti do znanja EU da je besmisleno čak i pokreti proceduru protiv Poljske jer nema šanse da se to sprovede jer će Mađarska biti tamo i formirati nepremostivu barikadu”, istakao je Orban, prenela je agencija Reuters.

Europska komisija aktivirala je prije dva dana Član 7 Lisabonskog sporazuma i time pokrenula proceduru protiv Poljske zbog, kako navode, sporne reforme pravosudnog sistema te zemlje, a ta mjera mogla bi da dovede do sankcija bez presedana, pri čemu Brisel nastoji da zadrži tu svoju članicu na demokratskom putu.

Ponekad nazivan "nuklearnom opcijom", Član 7 nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU, a predstavlja znak ozbiljne zabrinutosti zbog novih poljskih zakona na polju pravosuđa, navodi AP.

Odluka o aktiviranju Člana 7, koja je uslijedila kao reakcija na više zakona koje je desničarska partija Pravo i pravda donijela tokom dvije godine na vlasti, a čime je stekla veću kontrolu nad pravosudnim sistemom, mogao bi da Poljsku liši glasačkih prava u tom bloku.

Ipak, taj korak se smatra malo vjerovatnim, jer iziskuje da zemlje članice EU jednoglasno odluče, a mađarska vlada je i ranije najavila da će blokirati takav potez.

Europska komisija je saopćila da je Vijeću EU predložila usvajanje odluke u skladu sa Članom 7 Sporazuma o EU, nakon što je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj, "uprkos naporima tokom dvije godine da se ostvari konstruktivan dijalog".

Kako je Komisija objasnila, Član 7 treba osigurati da sve države članice EU poštuju zajedničke vrijednosti EU, uključujući vladavinu prava, a djeluje kroz dva mehanizma - preventivno, u slučaju jasnog rizika od ozbiljnog kršenja, i krivično, u slučaju postojanja ozbiljnog i dugotrajnog kršenja.

Evropska komisija sada mora da podnese zahtev državama članicama EU da proglase "jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava" u Poljskoj, što je zapravo upozorenje odnosno preventivna mera, koja će iziskivati odobrenje 22 zemlje članice EU.

Poljska je trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU, rekao je u sredu predsednik Evropskog vijeća Donald Tusk komentarišući odluku EK da pokrene Član 7 Lisabonskog sporazuma, ali je dodao da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije